To ting vil fylde i dronningens nytårstale: 'Den vil være et meget stort tilløbsstykke'

Skulderklap under buldrende coronakrise og dronningens regentjubilæum vil præge årets nytårstale, mener politisk redaktør.

Dronning Margrethe efter afholdelse af nytårstalen 2020 på Amalienborg i København. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Hun gør det år efter år. Alligevel strømmer seerne til husalteret hver nytårsaften klokken 18, hvor dronning Margrethe sætter sig til rette i sin store, sorte stol ved skrivebordet med en bunke papirer foran sig.

Sådan vil det med stor sandsynlighed også være i år – og endda med endnu flere interesserede seere foran tv-skærmene.

Det mener politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen. Han har skrevet flere bøger om dronningen – blandt andet 'Monark og menneske - fjorten fortællinger om dronning Margrethes 50 år som regent', der udkom i oktober.

- Jeg tror, den her tale vil være et meget stort tilløbsstykke. Det vil være en tale, som ekstremt mange vil zoome ind på, fordi vi desværre igen står med en buldrende coronakrise, stigende smitte og uro om, hvad der skal ske, siger han.

Voldsomme seertal

Han fortæller, at der til dronningens coronatale i marts 2020, hvor den famøse sætning: "Det synes jeg ikke, man kan være bekendt" blev sagt, var et nærmest uhørt antal seere. Her fulgte 3,3 millioner seere med, mens omkring 2,8 millioner fulgte med i nytårstalen i 2020. Et seertal, der var omkring en halv million højere, end det var årene før corona.

Mange så med, da dronning Margrethe holder tale til folket i anledning af coronanedlukningen 17. marts 2020. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

- I den her situation, hvor det strammer til, og hvor vi har en følelse af at stå midt i en krise, så er der ekstra mange, der har et behov for at lytte til, hvad dronningen vil sige, lyder det fra Thomas Larsen.

Men hvad er det så, hun vil sige? Vil hun igen komme med en løftet pegefinger om, hvad vi må, og hvad vi ikke må for at inddæmme omikron?

Nej, mener Thomas Larsen.

For det, der kendetegner dronningen, er, at hun er god til at afkode, hvad der sker i befolkningen. Og lige nu er det udmattelse og træthed af coronasituationen, fordi mange egentlig havde regnet med, at det var noget, vi kunne sparke til hjørne i takt med, at vi blev vaccineret.

- Jeg tror, hun vil tale om, hvor vigtigt det er, at vi holder ud og kæmper os igennem en vanskelig tid. Det passer godt ind i dronningens livssyn, at man også skal være i stand til at komme igennem de hårde tider, samtidig med at sammenholdet er intakt.

- Så det vil sandsynligvis være en trøstende tale og et skulderklap, men den vil også lægge op til, at vi skal igennem det i fællesskab, siger han.

Dronningens første nytårstale fra 1972, hvor hun takkede danskerne for deres sympati efter sin fars død. (© DR)

Ekstraordinært jubilæum i januar

Det andet emne, som Thomas Larsen også forventer, dronningen vil komme ind på, er hendes 50-års regentjubilæum, som hun kan fejre allerede 14. januar.

- Dronningen er selv centrum om få uger, når hun kan fejre sit svimlende 50-års jubilæum som regent – og det vil i øvrigt skabe endnu mere interesse for dronningens tale.

- Det er jo helt usædvanligt, at en europæisk dronning har siddet så længe på tronen og stadig er så populær og elsket en regent. Så jeg er spændt på at se, om hun kommer med nogle betragtninger om, hvad det har betydet for hende at være samlingspunkt i et halvt århundrede, siger den politisk redaktør.

Skal Gud bevare os alle igen i år?

En anden ting, Thomas Larsen også er spændt på, er, om dronningen igen vil skrue lidt på sin afslutning af nytårstalen, som ellers plejer at være lige så sikkert et nytårsindslag som rådhusklokkerne til midnat. Normalt slutter talen af med et: "Gud bevare Danmark." Men sidste år var det: "Gud bevare jer alle sammen. Gud bevare Danmark."

- Det gjorde kolossalt indtryk på mange, og jeg tror, der var rigtig mange, der havde brug for at høre det dengang. Nu står vi igen i en situation, hvor smittetallene stiger, så jeg er spændt på at se, om det er en ny tradition, siger han.

Du kan se dronningens nytårstale på DR1 klokken 18 – og optakten allerede fra klokken 16.