Tinnitus kan måske behandles

En ny tinnitusbehandling har opnået lovende resultater. Jesper Hvass Schmidt, der forsker i musikersundhed, håber, at behandlingen kan fjerne tinnitus hos blandt andet musikere.

Guitarsoloer, basgange på repeat og trommeskind såvel som trommehinder, der er i fare for at springe, når musikken dundrer derudaf.

Jobbet som musiker kan være farligt for ørerne, og ifølge Jesper Hvass Schmidt, der er læge, ph.d.-studerende og arbejder for Center for Musikersundhed, er tinnitus et stort problem for danske musikere.

Men nu kan der måske gøres noget ved problemet. Et forskerhold fra University of Texas har opnået lovende resultater med en ny tinnitusbehandling, der bygger på lyd- og elektrostimulering.

- Tinnitus er et stort problem i musikbranchen. Vi regner med, at cirka en tredjedel af alle musikere har tinnitus i varierende grad, og derfor er eksperimentet fra Texas interessant. Hvis det virker, kan det betyde, at man kan fjerne tinnitus, og det åbner da absolut nogle døre for, at der kan være noget potentiale i det på sigt, siger han til DR Kultur.

Forsøget omprogrammerer hjernen

I eksperimentet fra USA arbejdede forskerne ud fra en teori om, at tinnitus i virkeligheden er en slags fantomsmerte. Ved lys- og elektrostimulering af forsøgsrotter forsøgte forskerne at omprogrammere hjernen til at ignorere tinnituslyden ved at manipulere dele af hjernens kredsløb.

Det gjorde de ved et indgreb, hvor en nervestimulator blev opereret ind under huden og blev påmonteret den såkaldte vagusnerve.

- Ideen med eksperimentet er at stimulere det område for høresansen, der er påvirket, og at få hjernen til at reorganisere sig, så den koder sig selv om, sådan at man ikke længere får opfattelsen af at være generet af tinnitus, forklarer Jesper Hvass Schmidt.

"Der er noget om snakken"

Henrik Strube, der er musiker, ansvarshavende redaktør for fagbladet musikeren og selv lider af tinnitus, er begejstret for de nye forsøg.

- Det er spændende, at der sker noget, fordi man hidtil har talt om, at der ikke er nogen kur mod tinnitus og, at der ikke er noget, man kan foretage sig. Normalt er jeg altid meget skeptisk over for nye tiltag, men det her synes jeg faktisk kunne være interessant. Jeg synes, at de resultater, som de er kommet med, tyder på at der er noget om snakken, siger han til DR Kultur.

Undgå Mozarts Requiem

Ønsker man som musiker at undgå de "farligste" stykker musik i forsøget på at bevare sin hørelse intakt så længe som muligt, er det faktisk helt lige til - i hvert fald for de klassiske musikere.

Ved en nyligt overstået orkesterkonference i Amsterdam blev der nemlig offentliggjort en guide over, hvor meget forskellige værker støjer og belaster øret.

Ønsker man at give sine ører ro, bør man derfor undgå værker som Beethovens 9. symfoni, Brahms 1. symfoni, Mozarts Requiem og Stravinskys Petruscka, der er blandt de allermest støjende værker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk