Tintins danske ophav

Tintin fyldte 80 år i weekenden, og han må sende varme tanker til Danmark. Inspirationen til tegneseriehelten kommer nemlig herfra.

Det er muligt, at superhelte som Superman og Batman aldrig kommer fra Danmark. Men når det kommer til nævenyttige tegneseriehelte, er vi ganske godt med.

Da Tintin i weekenden fyldte 80 år, kunne han sende varme tanker til den danske skuespiller Palle Huld.

Jordomrejse er årsagen

Det var nemlig Palle, der for mere end 80 år siden inspirerede den belgiske tegner Hergé til at skabe den kække journalist, der stort set aldrig får skrevet en linje, men som altid er på farten.

- Ja, det er rigtigt. Han havde vist hørt om min jordomrejse og set nogle artikler om den. Så den er god nok, at det er mig, der danner baggrund for den, siger Palle Huld til Ekstra Bladet.

En fornøjelse at være ophav

Palle Huld er i dag 96 år, men som 15-årig vandt han en aviskonkurrence om en tur jorden rundt på 44 dage. En rejse, der fik opmærksomhed uden for Danmark. Og altså også nåede frem til Hergé.

- Det lyder da sjovt at være skyld i det, ikke? Det er da en vældig fornøjelse, siger virkelighedens Tintin.

Eventyrernes Klub

I dag bor det danske ophave til Tintin på et plejehjem i København. Palle Huld må derfor leve med at have livet som globetrotter bag sig. Palle Huld har nemlig besøgt store dele af verden som rejsende.

I sine aktive år rejste så meget, at det sikrede ham et medlemsskab af Eventyrernes Klub

- Men turen, der inspirerede Hergé, var altså den jordomrejse, jeg foretog, da jeg var 15 år gammel, siger Palle Huld, som i dag har han glemt en masse detaljer fra turen, der udødeliggjorde ham i form af en tegneseriefigur.

Tintin i Sovjet

Den danske skuespilleres bedrifter er ikke glemt ude i Europa. I Tintins hjemland, Belgien, husker de stadig Palle Huld, og i forbindelse med tegneserieheltens fødselsdag blev han interviewet af belgiske journalister.

Første hæfte om Tintins oplevelser udkom i 1929 med titlen Tintin i Sovjet, der blev efterfulgt af Tintin i Congo fra 1930.

Facebook
Twitter