Tjener 435 millioner om året: Disney-arving kalder topchefs løn for 'vanvittig'

Disney-arving er utilfreds med, at topchefs løn er 1.424 gange højere end virksomhedens gennemsnit.

Disneys topchef, Bob Iger, scorer i omegnen af 36 millioner danske kroner i løn om måneden. Det er faldet arvingen Abigail Disney for brystet. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

435 millioner kroner.

Det er ikke småpenge, Disneys administrerende direktør, Bob Iger, scorer i løn om året.

Den løn er faktisk hele 1.424 gange højere end virksomhedens gennemsnit, hvilket er faldet Abigail Disney for brystet, skriver The Guardian.

Abigail Disney er filmskaber og barnebarn af Roy Disney, der skabte det succesfulde filmselskab sammen med Walt Disney.

- Lad mig gøre det meget klart. Jeg kan godt lide Bob Iger, skriver hun i et opslag på Twitter, inden hun pointerer, at det er 'vanvittigt' med en løn, der er mere end tusind gange højere end gennemsnittet.

Abigail Disney understreger, at hun udelukkende taler på egne vegne, og at hun - ud over at eje aktier i firmaet - ikke har mere indflydelse på koncernen end nogen som helst andre.

Mindsteløn er for lav

Hun har valgt at lufte sin utilfredshed i kølvandet på en tale om 'human kapitalisme', hun for nylig holdt ved et event i New York. I talen roste hun først Bob Iger for at være 'en god mand', der gjorde et godt stykke arbejde for Disney-koncernen.

Hun mener dog samtidig, at en direktørlønning, der er så høj som Igers, 'har en ætsende effekt på samfundet'.

- Der kommer et tidspunkt, hvor der florerer for mange penge rundt i toppen af systemet mellem en klasse af mennesker, der - undskyld, at jeg siger det så radikalt - simpelthen har for mange penge, sagde hun i sin tale.

Abigail Disney er blandt andet kendt for sine dokumentarfilm om sociale tematikker. (Foto: TOBY JORRIN © Scanpix)

Hun plæderer for, at de ansatte i Disneyland får en lønfornøjelse, idet mange af dem, ifølge hende, kæmper for at få råd til basale ting som medicin.

Disneys startløn er på 15 dollars i timen, omkring 100 danske kroner, hvilket er en dobbelt så høj løn som den amerikanske minimumsløn.

Det er dog ikke godt nok, understreger Abigail Disney.

- Vi ved alle, at den lovpligtige mindsteløn er for lav til, at man kan leve for den.