Topdesigner hos Louis Vuitton er død: 'Hans væsen var lige så stort som hans visioner'

Topdesigner Virgil Abloh døde søndag efter to års kræftsygdom. Han blev 41 år gammel.

Virgil Abloh blev især verdenskendt, da han i 2018 blev udnævnt som kunstnerisk direktør i modehuset Louis Vuitton. Men han har også samarbejdet med alt fra Nike til Ikea, hvor han brugte sine famøse "gåseøjne". (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © Scanpix)

Designer, dj, arkitekt, entreprenør og far til to.

Selvom Virgil Abloh blot blev 41 år gammel, nåede han at sætte et kæmpemæssigt aftryk på både modeverdenen, musikindustrien og hele den kreative branche.

Virgil Abloh har siden 2018 været kunstnerisk direktør for herrekollektionen i modehuset Louis Vuitton.

I de seneste to år har han dog i det private også kæmpet mod en sjælden og aggressiv kræftsygdom, som søndag kostede ham livet.

Han efterlader sig en hustru og to børn.

Her ses Virgil Abloh i 2018, kort efter at han er blevet udnævnt som kunstnerisk direktør for Louis Vuitton. (Foto: Francois Guillot © Ritzau Scanpix)

Hans død har fået nogle af verdens største stjerner som Kanye West, Drake, Justin Bieber og Pharrell Williams til at hylde ham på sociale medier.

- Mit hjerte er knust. Virgil, du var et venligt, generøst og betænktsomt, kreativt geni. Dit arbejde som menneske og dit arbejde som et spirituelt væsen vil leve for evigt, skriver musikeren og designeren Pharrell Williams.

Mads Emil Grove Møller er kreativ konsulent, stylist og tidligere moderedaktør, og han har ved flere lejligheder mødt Virgil Abloh. Ifølge ham har modeverdenen mistet en unik modeskaber.

- Han var en enormt kreativ og i virkeligheden meget interesseret fyr, der sparkede dørene ind med en vision især i forhold til streetwear, som hans hjerte brændte for, siger Mads Emil Grove Møller.

Mads Emil Grove Møller (t.h.) har blandt andet mødt Virgil Abloh til modeugen i København. (Foto: PRIVATFOTO)

Lige til højrebenet

Virgil Abloh var egentlig uddannet arkitekt, men under et praktikforløb i modehuset Fendi fik han smag for moden.

Det var også her, at han mødte Kanye West, der ligesom ham selv er opvokset i Chicago-området i staten Illinois.

Og det er ingen hemmelighed, at Kanye West var med til at give Virgil Abloh et godt skub til stjernestatus i modebranchen, fortæller Mads Emil Grove Møller.

- Der var en timing og et momentum, der gik op i en højere enhed.

Virgil Abloh var blandt andet kunstnerisk direktør på flere af Kanye Wests albums.

Virgil Abloh blev kendt for at blande streetwear med luksusmode. Her ses han på den røde løber til Met Gala tidligere i år. (Foto: Justin lane © Ritzau Scanpix)

Modekarrieren begyndte for alvor med hans mærke Pyrex Vision i starten af 2010'erne, der især var kendt for sine prints på andre mærkevarer.

- Der var mange, som tænkte, at det bare var endnu et mærke med print. Men han kom med ideer, som andre syntes var lige til højrebenet, og så gjorde han det på en ny måde, som ændrede modeverdenen for evigt.

"Gåseøjnene"

Hans succes med at lave streetwear tog virkelig fart, da han med store investorer i ryggen stiftede mærket Off White i 2013.

Også her timede han lanceringen fuldstændig perfekt, fortæller Mads Emil Grove Møller.

- På det tidspunkt var moden blevet meget kedelig, og der ramte han den bare lige i røven med sindssygt god branding.

Off White og Virgil Abloh blev især kendt for sine "gåseøjne", som blev sat rundt om stort set alt. Når han lavede en pung, stod der for eksempel "Wallet" (pung, red.) på den.

- Det geniale er, at det er så simpelt, siger Mads Emil Grove Møller.

Virgil Abloh nåede at vise flere kollektioner frem for Louis Vuitton. (Foto: Charles platiau © Ritzau Scanpix)

Gåseøjnene er lånt fra graffitikulturen, og ifølge Mads Emil Grove Møller har Virgil Abloh været helt åben over for, at han er blevet inspireret af alt fra arkitektur til japansk gademode.

- Han lånte ting, hvor man tænkte, at det havde man set før. Men det var bare ikke gjort før, og det virkede enormt godt.

Siden 2013 har Virgil Abloh sat sine "gåseøjne" på alt fra Nikes mest ikoniske modeller til tæpper fra Ikea. Både sko og tæpper er altid blevet revet væk og siden solgt videre til overpris.

Louis Vuittons stjerne

Det var dog for alvor i 2018, at han slog sit navn fast på den helt store scene, da han overtog titlen som kunstnerisk direktør for Louis Vuitton fra Kim Jones i 2018.

- Der vidste man, at man havde med en designer at gøre, der vil blive husket for evigt. Så har du allerede bevist dig selv, siger Mads Emil Grove Møller.

Selvom Virgil Abloh var en stor stjerne, var det alligevel opsigtsvækkende og overraskende, at valget faldt på ham, siger Mads Emil Grove Møller.

- Louis Vuitton tog et kæmpe sats, for de kunne have valgt hvem som helst. Det var virkelig et statement.

- Han mestrede krydsfeltet mellem streetwear og high end fashion. Og han har været god til at bruge alt det, han har studeret. Fra reklame, til film, musik, skate- og hip hop-kultur og rock. Han lykkedes med at smelte det hele sammen.

Selvom hans debutshow blev godt modtaget, var hans tøj lige vildt nok til de normale Louis Vuitton-kunder, fordi han leger med både pasform og farver.

Alligevel mener Mads Emil Grove Møller, at Virgil Abloh var en succes hos Louis Vuitton.

- De tjener penge på tasker, og der gjorde han det godt. Og så skabte han en helt ny køberskare, fordi han fik fat i de unge.

Her ses en af Louis Vuittons tasker, der er designet af Virgil Abloh. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Stort menneske

Virgil Abloh skilte sig dog ikke kun ud som designer, men også som menneske i en benhård branche.

Det amerikanske medie Highsnobiety skriver blandt andet i sin nekrolog, at man til et tidligere portræt om Virgil Abloh talte med omkring 60 personer - ingen af dem havde noget som helst dårligt at sige om ham.

Og det indtryk sidder Mads Emil Grove Møller også tilbage med efter at have mødt ham flere gange til blandt andet modeuge i København.

- Han var super hårdtarbejdende og mega inspirerende, men vigtigst af alt var han helt nede på jorden, siger han.

Mads Emil Grove Møller kan blandt andet huske, at han så ham en gang i lufthavnen, efter han havde mødt ham et par gange tidligere.

- Jeg tænkte, at jeg ville hilse, men så kom han selv over og spurgte, hvordan det gik. Han havde altså fire jobs og to børn. Han havde noget særligt, som alle ikke bærer på.

- Hans væsen var lige så stort som hans visioner, siger Mads Emil Grove Møller.

Virgil Abloh og Mads Emil Grove Møller. (Foto: PRIVATFOTO)
FacebookTwitter