Tore vinder priser for sin personlige kunst: 'Det er fucking hårdt at bruge sig selv'

Tore Hallas har vundet flere priser for sin kunst.

Kunstnere har altid interesseret sig for – og idealiseret – menneskekroppen. Lige fra Oldtidens Grækenland til i dag.

For Tore Hallas, der blev færdiguddannet billedkunstner sidste år, er det hans egen krop, der har været inspirationskilde.

- Jeg har blandt andet lavet tre værker om tykhed i løbet af min uddannelse. De er meget forskellige, men handler alle sammen om min egen tykhed og om det at begære og blive begæret, forklarer 35-årige Tore Hallas, som har vundet flere priser for sit afgangsværk.

Udover tykhed handler værket også om homoseksualitet, religion og om skam, som er noget, Tore Hallas selv har kæmpet med:

- Jeg brugte det meste af mine tyvere på at tage det selvhad, verden havde lært mig, at jeg skulle have på grund af min tykhed, på mig som en objektiv sandhed.

Han fortæller, at han for eksempel altid sørgede for at skjule sin krop, selv når det var varmt – og at han generelt nægtede sig selv mange ting på grund af sin kropsstørrelse.

Da han som 28-årig blev optaget på Kunstakademiet i København, begyndte Tore Hallas at arbejde kunstnerisk med den skam, han oplevede i forhold til både sin krop og seksualitet. Gennem kunsten forsøger han at gøre opmærksom på diskrimination af folk som ham selv.

  • - Jeg har tidligere undgået at bruge mig selv, fordi det er fucking hårdt. Men man kan ikke snakke ud fra andre udgangspunkter end sit eget. Jeg har oplevet, at folk synes, mit afgangsværk var navlepillende. Men så er det, fordi de ikke ser det i en større kontekst.
    1 / 11
  • At være tyk og homoseksuel kalder Tore Hallas sine "andetheder". Det er dem, der adskiller ham fra normen og dem, han oplever at blive defineret af, i stedet for bare at blive set som menneske. - Tykke mennesker tjener mindre; vi har sværere ved at få jobs og folk vil ikke associeres med os. Oveni det kommer homoseksualiteten, som også er forbundet med udskamning, siger han og forklarer, at det er nogle af de ting, han gerne vil pege på med sine værker. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    2 / 11
  • - Ved at snakke om mig selv har jeg ramt ned i noget, som jeg tror, at vi som samfund er ved at være klar til at tale om. Jeg er sikker på, at jeg ikke var blevet valgt til Statens Kunstfonds karriereforløb og havde vundet priser, hvis jeg havde lavet præcis det samme for fem år siden, uanset hvor stærkt værket havde været. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    3 / 11
  • - Jeg tror, at al form for selvaccept starter med, at man skal kræve en plads. Og det er svært i et samfund, hvor vi som tykke konstant får at vide, at vi skal skrumpe os. Lige meget hvor stor eller lille, jeg har været, har det været meget vigtigt, at jeg fyldte så lidt som muligt. Det tog en drejning på et tidspunkt, hvor jeg tænkte: "Måske skal jeg ikke gå rundt og hade mig selv. Måske er det okay bare at eksistere".
    4 / 11
  • Tore Hallas er opvokset i den lille by Norsminde syd for Aarhus i et "frisindet 80'er-hippie-hjem", hvor faren var arkitekt og moren socialrådgiver og yogalærer. Han vidste tidligt, at det var den kreative vej, han selv skulle, men præcist i hvilken retning tog det ham en del år at finde ud af: - Jeg havde nogle meget søgende 20'ere, pænt sagt. Da jeg kom ind på akademiet, havde jeg arbejdet som fotograf, studeret på Designskolen i Kolding, været på kontanthjælp og sygemeldt med depression. Jeg var hele turen igennem. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    5 / 11
  • 'And Going After Strange Flesh' er titlen på det prisbelønnede værk, som Tore Hallas lavede til Kunstakademiets Afgangsudstilling i foråret 2019. Det består af to videoskærme. Den ene viser et roadtrip fra Jordan, som Tore Hallas selv foretog for at finde ruinerne af Sodoma, kendt fra den bibelske myte om Sodoma og Gomorra. På den anden skærm ser man forskellige homoseksuelle mænd; en tyk mand og en tynd mand, der er seksuelt tiltrukket af tykke mænd. (Foto: © Tore Hallas/Phillip Jørgensen)
    6 / 11
  • - Myten om Sodoma og Gomorra er blevet brugt som argument for, hvorfor homoseksualitet er forkert. Mens jeg studerede i Jerusalem, fik jeg denne her idé om, at dér ville jeg hen, selvom jeg vidste, det bare ville være nogle smadrede ruiner. Da jeg kom hjem derfra, kunne jeg mærke, at der var noget ved det her mytiske sted og den vægt, vi pålægger det. De ord, der blev brugt til at udskamme min seksualitet, som er en stor del af min identitet, blev ifølge myten født dér. Og derfor er det arnested for noget, som er med til at fortælle min og andre homoseksuelles minoritetshistorie. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    7 / 11
  • - Det sværeste var sådan set at finde de tynde mænd. Det var vigtigt for mig, at det ikke var skuespillere. Jeg endte med at måtte skrive til nogle, som jeg tidligere havde flirtet med via datingapps i udlandet. Jeg synes, det er meget sigende, at der i det her tilfælde var større skam forbundet med at være en tynd mand, der er tiltrukket af tykke mænd end i at være en tyk mand, der stiller sig frem og er åben og nøgen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    8 / 11
  • - Mit næste projekt handler også om tykhed og homoseksualitet og er en udløber fra mit afgangsværk. Men jeg kunne også godt tænke mig at arbejde mere med religion; jeg vil gerne tilbage til Mellemøsten og se på, hvordan nogle af de mytiske steder fysisk ser ud. Der er noget dér, som kalder på mig. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    9 / 11
  • I forbindelse med sin uddannelse på Kunstakademiet i København tilbragte Tore Hallas et år i udlandet: Jerusalem, Jordan og Lissabon. En del af de penge, han har fået fra Statens Kunstfond, skal blandt andet gå til udlandsophold. - Det internationale er vigtigt for mig. Jeg fik så meget ud af det, da jeg var ude at rejse. Det var noget af det mest givende, jeg nogensinde har gjort karrieremæssigt.
    10 / 11
  • Udover at lave "nogle gode værker og komme ud i verden med dem", har Tore Hallas også andre, mere lavpraktiske drømme: - Lige nu drømmer jeg om at kunne leve af min kunst, hvilket karriereprogrammet jo hjælper med. Det er efterhånden rimelig almen viden, at de dårligst betalte i kunstbranchen ironisk nok er kunstnerne. By far. Jeg vil også gerne undervise, for jeg tror, det er vigtigt, at jeg som tyk og homoseksuel kommer ud og snakker om, hvordan jeg laver og ser på kunst. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Dr)
    11 / 11