Træt af at stene tv-serier? Her er 5 fede alternativer til underholdning i regnvejret

Tv-vært Ane Cortzen guider dig til efterårets vildeste udstillinger rundt i landet.

Masar Sohail er en af de kunstnere, der kan opleves på Arken lige nu. Her ses værket 'The republic of T.M' fra 2016. (© Masar Sohail)

Det ser ud til at blive en ret så grå og våd efterårsferie - og hvis der er noget, der er lækkert i regnvejret, så er det at se en masse film og tv-serier på sofaen med et lunt tæppe over sig.

Men måske orker du ikke flere afsnit af endnu en krimi- eller komedieserie på skærmen.

Hvis det er tilfældet, kan du i stedet oplagt bruge din ferie - hvis du er så heldig at have sådan en - på at tage ud og opleve en række vidt forskellige og inspirerende kunstværker.

Hvad siger du for eksempel til at komme helt tæt på nogle af verdens mest kendte rockstjerner? Eller måske at få udfordret dit blik på verden af en række unge kunstnere?

Vi har fået tv-vært Ane Cortzen fra kulturprogrammet 'K2' på DR K til at guide dig til de bedste og sjoveste museumsoplevelser lige nu.

1

Lettilgængeligt dansk guldalderkunst

Wilhelm Bendz' maleri 'En billedhugger (Christen Christensen) arbejder efter levende model i sit atelier' fra 1827 er et af de mange værker, man kan se på den aktuelle guldalder-udstilling. (© SMK)

Ane Cortzen er især begejstret for den anmelderroste guldalderudstilling 'Dansk Guldalder - Verdenskunst mellem to katastrofer' på Statens Museum for Kunst i København, som hun synes, er 'aldeles fremragende'.

- Guldalderkunst er jo en del af vores samlede kollektive bevidsthed - faktisk uden vi helt er klar over det. Så man får en aha-oplevelse af at se udstillingen. Det går ligesom op for én, hvor meget disse malerier sidder i hjernebarken på os alle sammen.

Ane Cortzen fremhæver også, hvordan museet helt ned til de tæpper, man går på under udstillingen, skaber guldalderstemning, og på deres hjemmeside kan man desuden hente nogle 'guldalderkort', som man kan bruge til at starte en samtale om guldalderen i en 2019-kontekst.

- De er virkelig lykkedes med at lave det til en lettilgængelig udstilling, som kan tænde guldalderlyset i én, og de formidler guldalderkunsten, så alle kan være med. De har fået gjort det nærværende.

På udstillingen, der er den største om guldalderen nogensinde, kan du blandt andet se værker af Christen Købke, C.W. Eckersberg og Elisabeth Jerichau-Baumann. Udstillingen vises frem til 8. december.

2

Unge kunstnere ser på verden

Kirsten Astrups værk 'Troe og Agtsom' fra 2017 viser en flok postarbejdere i de klassiske, røde Post Danmark-uniformer og med overdådig drag-makeup. (Foto: Tore Hallas © Kirsten Astrup)

Er du mere til ung samtidskunst, kan du med fordel tage forbi Arken i Ishøj, hvor man lige nu kan se udstillingen 'Ung dansk kunst - samfundsprognoser'. Samtidig kan du få et blik ind i de nye navne på kunstscenen.

- Her er alle værkerne lavet af kunstnere, der er født i 80'erne. De har blandt andet fokus på klima, arbejdskultur, og på hvordan vores store institutioner i samfundet står for fald. Og det afspejler udstillingen rigtig fint.

Blandt andet bed Ane Cortzen især mærke i et videoværk, der foregik i den gamle posthusbygning i København, hvor der ikke længere er posthus. Et andet værk var et samlebånd lavet af Ikea-sengebunde med stof-kufferter på.

- Det er nogle helt fantastiske nye måder at gå til kunst på, og så er det også en sjov udstilling, der har en bund af noget samfundskritisk - bare uden at det bliver postuleret 1970-er-agtigt.

Udstillingen vises frem til 15. marts næste år.

3

Se rockstjernerne i sort-hvid

Den australske sanger Nick Cave er en af de mange stjerner fra musikkens verden, som Anton Corbijn har taget billeder af. (Foto: Anton Corbijn © Brandts)

Er du vild med flotte billeder af rockstjerner? Så må du ikke snyde dig selv for udstillingen af den kendte fotograf Anton Corbijns billeder på Brandts i Odense lige nu - han har nemlig gjort det til sit varemærke at fotografere kendte musikere.

- Det er alle hans mest ikoniske billeder af ikoniske navne som U2, Nirvana, Metallica, Kate Bush, Bruce Springsteen og Rolling Stones. Der findes jo nærmest ikke et kæmpe rocknavn, som han ikke har fotograferet, og billederne er vanvittigt flotte, siger Ane Cortzen.

Nu hvor så mange af hans billeder er samlet på udstillingen, er det også sjovt at se, hvordan den hollandske fotograf har udviklet sig igennem årene, men også hvordan de bands, han har fulgt, har ændret sig med årene.

- Det er bare virkelig nemt tilgængeligt og smukt at se på. Det er ren eye candy, siger Ane Cortzen.

Anton Corbijn-udstillingen '1 - 2 - 3 - 4' vises frem til 17. november.

4

Overnat på museum

Carsten Höllers udstilling i Aalborg byder blandt andet på den roterende overnatningsmulighed i værket 'Revolving Hotel Room' - det koster dog 3.500 kroner pr nat. (Foto: Attilio Maranzano © KUNSTEN)

På Kunsten i Aalborg kan man få sig en noget anderledes oplevelse i forbindelse med udstillingen 'Behaviour'. Måske husker du filmen 'Nat på museet'? I så fald kan du prøve lidt af det samme på kunstmuseet.

Kunstneren Carsten Höller har nemlig skabt en række værker, hvoraf et af dem er muligheden for at overnatte midt i udstillingen i værket 'Revolving Hotel Room', der kan bestilles for én nat.

- Tanken om at overnatte på museum er enorm sjov. Der står bare en seng og nogle andre møbler på nogle roterende plader, og så kan man ellers gå rundt på museet, når det er lukket for andre, siger Ane Cortzen, der dog ikke tror, hun selv kommer til at prøve det.

- Jeg kunne godt tænke mig at prøve det, men det er lidt svært, når man har en familie, og det er efterårsferie, når man kun kan sove der en eller to ad gangen.

Muligheden for en nat på museet løber frem til februar næste år.

5

Farverige og dristige Willumsen

Dette værk af J.F. Willumsen, der var glad for vilde farver, hedder 'Dame leger med sort kat' og er fra 1945. (© Willumsens Museum)

Er du mere til en eftermiddag i smukke omgivelser på Sjælland, så anbefaler Ane Cortzen et besøg på Willumsens Museum i Frederikssund.

- Jeg vil gerne slå et slag for Willumsens Museum, fordi han var så vild og fantastisk en kunstner og billedhugger, der selv i dag virker helt grænseoverskridende i blandt andet sit farvevalg, siger Ane Cortzen.

Hun synes, at man bliver 'oplivet af farver og livskraft', når man går rundt på museet, fordi der er så meget livsglæde i hans værker.

- Jeg synes, det er rart med et museum, der er dedikeret til én kunstner, og Willumsen er sjov at dykke ned i. Når man forlader museet, føler man, at man er blevet Willumsen-specialist.

I efterårsferien er der desuden arrangeret en række særlige aktiviteter. Man kan blandt andet selv tegne skulpturerne på papir.