To transkønnede festivalgæster får afslag på visum fordi de er fra en minoritet

Udlængestyrelsen har givet to pakistanske transkønnede, som skal holde oplæg om at tilhøre en minoritet i Pakistan, afslag på visum.

De to transkønnede aktivister Jannat Ali (tv.) og Kami Chouhdry (th.) har fået afslag på visum til Danmark. (© AKS)

To transkønnede pakistanere, som skal deltage i AKS Festival til august i forbindelse med Copenhagen Pride, har fået afslag på at få visum til Danmark.

Under dialogfestivalen skulle i alt tre pakistanske transkønnede fortælle om, hvordan det er at være en seksuel minoritet i deres hjemland. Men to af gæsterne, Jannat Ali og Kami Chouhdry, har fået afslag på at få visum fra Udlændingestyrelsen - netop fordi de tilhører en minoritet.

Arrangør: Helt uacceptabelt

Det fortæller Nadia Horsted-Najero, der er projektleder i AKS Film-, kunst- og dialogfestival til DR.

- Det er helt uacceptabelt for os at godtage det her afslag, siger hun.

I afgørelsen lægger Udlændingestyrelsen vægt på, at de to tilhører en minoritet i Pakistan, og at der derfor er en væsentlig risiko for, at de ikke vil forlade Danmark, når deres visum udløber.

Men den begrundelse er meget tynd, mener Nadia Horsted-Najero.

- De lever et komfortabelt, etableret liv med økonomisk frihed og frihed i forhold til den måde, de lever på. Det liv, de lever i Pakistan, kan jeg på ingen måde se, at man vil bytte ud med et ophold i Sandholm for at søge asyl i Danmark, siger hun.

Danida-finansieret projekt

Desuden vurderer Udlændingestyrelsen i et af afslagene, at det ikke er bevist, at ansøgeren har penge nok til opholdet på 10 dage i Danmark og flybilletten tilbage til Pakistan. Den vurdering undrer også Nadia Horsted-Najero, fordi Danida, der hører under Udenrigsministeriet, har betalt flybilletter og ophold for de to pakistanske aktivister.

- Der har været nogle interesser og krav fra Danidas side, og dem har vi selvfølgelig mødt, da vi har fået pengene, siger hun.

Festivalen har på vegne af de to aktivister nu klaget over afslagene.

Arrangementet med de tre transkønnede pakistanere skal finde sted 7. august.