Transkønnet model skriver historie med opsigtsvækkende forside: 'Vi fortjener dette øjeblik'

Leyna Bloom er den første transkønnede kvinde på forsiden af det populære magasin Sports Illustrated Swimsuit Issue.

Model, skuespiller og aktivist Leyna Bloom, tennisstjernen Naomi Osaka og rapper Megan Thee Stallion pryder hver deres forside af Sports Illustrated Swimsuit Issue. (Foto: Valery Hache AFP © Ritzau Scanpix)

Der er altid nogen, der må tage det første skridt. Og den opgave er nu ikke så få gange havnet hos 27-årige Leyna Bloom.

I 2017 blev hun den første transkønnede, farvede kvinde, der fik en fuld side i modemagasinet Vogue i Indien. I 2019 blev hun den første transkønnede, farvede kvinde til at have hovedrollen i en film, som fik premiere ved den prestigefulde filmfestival i Cannes.

Og nu skriver hun sig igen ind i historiebøgerne.

Denne gang som den første transkønnede kvinde på forsiden af Sports Illustrated Swimsuit Issue, som netop er udkommet.

- Vi fortjener dette øjeblik. Vi har ventet i millioner af år på at dukke op som overlevere og blive set som hele mennesker fulde af mirakler. Dette historiske øjeblik er vigtigt for piger som os, fordi det gør det muligt for os at leve og blive se. Mange piger som os får ikke chancen for at udleve vores drømme eller for at leve længe overhovedet, skriver Bloom på sin Instagram-profil.

- Jeg har drømt en million smukke drømme, men for piger som mig er de fleste drømme kun håb i en verden, som ofte sletter eller ekskluderer vores historie og eksistens.

- Jeg håber, min forside giver styrke til de, der kæmper for at blive set og føle sig værdsat. Lad mig være en budbringer, som guider os i retning af en fremtid med respekt og værdsættelse for alle kvinder i alle former og alle steder i livet.

Pryder forsiden med tennisstjerne og succesrapper

Den transkønnede model, skuespiller og danser er kendt som aktivist, der kæmper for mangfoldighed og LGBTQ+-rettigheder og har da også selv oplevet, hvilke udfordringer og kampe man kan opleve som transperson.

Hun har tidligere fortalt Los Angeles Times om, at hun efter sin kønsskifteoperation tog til New York, fordi hun havde fået et legat til en danseskole. Men da hun mødte op, ville de kun acceptere det køn, hun var født med - så hun endte med at barbere sit hår af, købe drengetøj og præsentere sig som en dreng. Og i lang tid levede hun med hadefulde kommentarer og fordomme.

Men nu pryder hun altså den prestigefulde magasinforside, som hyldes som historisk i medier verden over.

- Leyna Bloom er legendarisk i den aktivistiske verden, hun er bedårende og har en utrolig udstråling, der skinner igennem, så snart hun ankommer på settet, fortæller chefredaktør på Sports Illustrated Swimsuit Issue MJ Day om valget af Bloom.

Hun fortæller desuden, at hun er glad for at bidrage til, at Leyna Bloom kan fortælle sin historie, og kalder Blooms bedrifter "et bevis på, at hun har dedikeret sit liv til at gå egne veje".

Leyna Bloom er dog ikke den eneste kvinde på forsiden af årets udgave af Sports Illustrated Swimsuit Issue. Også tennisstjernen Naomi Osaka og rapper Megan Thee Stallion pryder hver deres forside af magasinet, hvor sidstnævnte nu er blevet den første kvindelige rapper til netop det. En præstation, hun begejstret har delt med sine fans på Instagram.

Flere forbilleder på forsiderne

Det er bestemt ikke første gang i den seneste tid, at en magasinforside har skabt overskrifter i medier verden over.

Det skete også i juni i år, da den pakistanske aktivist Malala Yousafzai kom på forsiden af Vogue. Forsiden blev hyldet på sociale medier for at give unge pakistanere én at se op til.

Og i marts i år blev den canadiske skuespiller Elliot Page den første transkønnede mand på forsiden af magasinet Time. På midten af forsiden stod der: "Jeg er fuldstændig den, jeg er".

Ifølge pr-agent og forfatter Elisa Lykke, som dr.dk talte med i juni i år, prøver magasinerne at følge med tiden, og det er derfor, vi ser flere og flere opsigtsvækkende forsider med for eksempel uretoucherede modeller, ældre kvinder, mørke kvinder og andre minoriteter.

- Magasinerne følger med tiden, og derfor handler det ikke længere kun om skønhed, men om identifikation. Forbillleder, der indgyder respekt, skal nu på forsiderne; ikke kun 19-årige fotomodeller, som ingen kan identificere sig med, sagde hun til dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk