Biskop til åbningsgudstjeneste: Stop mistænkeliggørelsen af religiøse fællesskaber

Dagens prædikenen forud for Folketingets åbning kom ind på den religiøse samtale i det offentlige rum. Det er kirkens måde at kommentere den aktuelle samfundsdebat, lyder det fra religionssociolog.

Elof Westergaard er biskop over Ribe Stift, og var i dag på prædikestolen under åbningsgudstjenesten forud for Folketingets åbning. (Foto: FOTO: OLE JOERN)

Der er kommet en utryghed omkring de folk, der ytrer sig religiøst, og de religiøse fællesskaber mistænkeliggøres.

Sådan lød det fra biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, da han i dag prædikede til åbningsgudstjenesten forud for Folketingets åbning.

- Det lyder som om han italesætter det, flere teologiske debattører har kaldt den stigende religiøse analfabetisme i samfundet. Sagt på en anden måde kritiserer han, at man prøver at indskrænke mulighederne for at ytre sig religiøst og dermed den religiøse samtale i offentligheden, lyder det fra religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

Temaet er aktuelt efter regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti tidligere på året indgik aftale om religiøse forkyndere. Aftalen betyder, at det er blevet muligt at forbyde såkaldte hadprædikanter indrejse i landet.

Men både teologer, præster, imamer og debattører har ytret sig kritisk mod aftalen, som de mener indskrænker religionsfriheden.

Prædikestolen er blevet en vigtig talerstol

Brian Arly Jacobsen er ikke overrasket over, at biskop Elof Westergaard går ind i en aktuel samfundsdebat i sin prædiken.

- Prædikestolen under åbningsgudstjenesten er blevet en vigtig talerstol for folkekirken. Man er klar over, at der er stor opmærksomhed omkring det, der bliver sagt, og derfor udnytter man muligheden for at positionere sig.

Det er ifølge Brian Arly Jacobsen et udtryk for, at kirkesamfundet ønsker en tydeligere samfundsmæssig rolle – især i en tid hvor man oplever, at der er pres på kirkens indflydelse.

Religion er blevet politiseret

At ørerne er rettet mod prædikestolen under den årlige åbningsgudstjeneste viser, at forholdet mellem religion og politik er blevet et varmt emne i samfundsdebatten, mener lektor ved Roskilde Universitet Sune Læggaard, som blandt andet forsker i religion og politik.

- Religion er blevet politiseret, ikke mindst på grund af debatten om islam i Danmark. Og med den politisering er der blevet åbnet for en mere generel debat om religionens plads i samfundet, som biskoppens tale er et udtryk for. Det bliver til en debat, der berører flere religiøse grupper.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk