Dronningen har broderet klæde til Luthers slotskirke: Jeg var virkelig bidt af det

Dronning Margrethe er i dag med til genåbningen af Martin Luthers kirke i Wittenberg, hvor hendes alterklæde vises frem.

Dronning Margrethe spiller en af hovedrollerne, når slotskirken i den tyske by Wittenberg i dag genindvies.

Dronningen har nemlig broderet et såkaldt antependium - et alterbordsforhæng - til kirken, som i dag bliver vist frem under en festgudstjeneste. Her er dronningen selv til stede sammen med blandt andre den tyske præsident, Joachim Gauck.

DR’s Tysklandskorrespondent Michael Reiter mødte Dronning Margrethe før gudstjenesten.

Det var en ære, da Dronning Margrethe blev spurgt af Wittenberg Kirkes folk, om hun ville sy klædet, og derfor har hun brugt lang tid på det, fortæller hun.

- Man bruger mange timer på det, og man arbejder med det helt kontinuerligt, for en ting var, at jeg havde besluttet, hvordan det skulle tage sig ud. Men hvordan de enkelte sten skulle lægges, det ved man først, når man sidder med det.

- Jeg tegner altid op på papir, hvor jeg vil have de forskellige farver, men helt hvilken farve, der skal hvor, kommer, mens jeg arbejder med det. Og det gør, at det er meget, meget morsomt at sidde med.

Svært at holde fingrene fra det

Hun har allerede lavet en del kirketekstiler til Haderslev domkirke, men det har ikke gjort det mindre interessant at sy dette klæde.

- Jeg synes, det var en spændende udfordring, hvor jeg indimellem tænkte: ’Du er ikke rigtig klog’. Men det meste af tiden var jeg virkelig bidt af det. Det var en stor fornøjelse at sidde med det dag efter dag.

Derfor var det også til tider svært at lægge klædet fra sig, siger dronningen.

- Det er faktisk ret opslugende, og det kan være helt svært at holde fingrene fra det på en dag, hvor man egentlig har mange andre ting, man skal.

- Når man laver noget på den måde, og det vokser mellem hænderne på en, så er der mange gange, hvor man tænker: ’Jeg kan da godt nå en halv time til. Jeg skal lige se, hvordan den næste farve virker’.

Luthers rose i midten

Slotskirken har gennemgået en omfattende restaurering i anledning af, at det om ét år er den protestantiske reformations 500-års jubilæum. Det var på slotskirkens dør, at Martin Luther opslog sine 95 teser og satte gang i reformationen.

Danmark tilsluttede sig officielt reformationen og overgik til den lutherske tro i oktober 1536. Klædet er da også inspireret af Luther.

- Det er både, fordi pinsen er Helligånden, der kommer som flammer. Men også fordi Luther var en så blussende personlighed. Hos ham var der virkelig bulder og brag, og det prøver jeg at få med. Så jeg synes, at de to ting passede vældig fint sammen.

På midten af det røde klæde er en stor, hvid rose, som kaldes Lutherrose, som også findes ved døren til det hus, hvor han boede i Wittenberg, fortæller hun. Der er et rødt hjerte og et kors på.

Og Luther er vigtig, fordi hans ideer kan føres tydeligt tilbage til kirken i Danmark, mener dronningen.

-Luther var ikke et hængehoved på nogen måde. Han var nemlig også en mand, der kunne lide fest, glæde og musik, og det synes jeg præger den form for protestantisk kirke, vi har i Danmark – man kan lide både festen og glæden. Det er ikke alt sammen sort og mørkt og frygteligt.

Se Dronningen fortælle mere om sit arbejde i interviewet herunder:

Facebook
Twitter