Færre mener at kristendom er vigtig for danskheden

Ny undersøgelse viser, at andelen af danskere, der mener, at det er ’meget vigtigt’ at for danskheden at være kristen, er faldet med 6,4 procentpoint. Skyldes uvidenhed, mener kirkeminister og kirkeordfører.

En netop offentliggjort international undersøgelse viser, at kristendommens betydning for at være dansk er for nedadgående.

Kun 8,6 % af danskerne opfatter det at være kristen som et ’meget vigtigt’ kriterium for at være ’rigtig dansk’.

Det viser en stor international undersøgelse foretaget i 33 lande - herunder Danmark.

Det vægter danskerne højest

Udover at skulle tage stilling til kristendom, blev danskerne også bedt om at forholde sig til en række andre kriterier for danskhed. Her er de tre, der vægtede højest:

  • at respektere danske politiske institutioner
  • at kunne tale dansk
  • at føle sig dansk

Undersøgelsen viser, at andelen af danskere, der opfatter en kristen baggrund som ’meget vigtig’, er faldet fra 15 % i 2003 til 8,6 % i 2013.

Professor i komparative velfærdsstudier ved Aalborg Universitet, Christian Albrekt Larsen, står bag den danske del af undersøgelsen, som han blandt andet behandler i sin nye bog ’Den danske republik’.

- Faldet viser en langsom, men sikker afvikling af kristendommen som et vigtigt parameter for at være rigtig dansk, siger professoren og forklarer, at det i høj grad skyldes at den ældre krigsgeneration dør, mens en yngre kommer til.

Kultur- og Kirkeminister Bertel Haarder (V) udtaler til Kristeligt Dagblad, at den danske DNA stadig er bundet op på kristne værdier, men at tallene i stedet skyldes uvidenhed blandt borgerne. Og det kan kirkeordfører for Dansk Folkeparti, Christian Langballe, godt tilslutte sig.

- Jeg er helt enig. Siden 60’erne og 70’erne er der sket en kulturrevolution, hvor danskernes viden om de værdier og den åndelige arv, som vores land bygger på, langsomt er gået tabt, siger ordføreren.

DR Tro har været på gaden for at spørge danskerne, om de mener, at kristendommen er vigtig for at være dansk. Se videoen her:

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve