FN-rapportør: Der er bred religionsfrihed i Danmark

Danmark får ros, når det handler om religionsfrihed, men der er stadig plads til forbedringer, fortæller FN-rapportør. Vigtigt med sådanne besøg mener lektor.

Heiner Bielefeldt er den første særlige rapportør for religions- og trosfrihed, der har besøgt et skandinavisk land, siden mandatet blev givet for næsten 30 år siden. (Foto: UN Photo/Paulo Filgueiras)

Religionsfriheden i Danmark er respekteret, men det betyder ikke, at vi ikke kan blive bedre.

Sådan lyder budskabet fra FN’s særlige rapportør for religions-og trosfrihed, Heiner Bielefeldt, der i dag fremlagde sine foreløbige resultater ved et pressemøde i København.

- Ingen af de mennesker jeg har mødt under mit besøg, har sat spørgsmålstegn ved, at der er bred religionsfrihed i Danmark. Hvad der dog står mindre klart er, hvordan frihed og lighed går hånd i hånd, siger Heiner Bielefeldt.

Efter et ugelangt besøg, hvor han har mødtes med blandt andet religiøse grupper, ngo’er og regeringsfolk, er det især tre observationer, FN-rapportøren har gjort sig.

For det første, hvordan mange danskere opfatter danskhed, og hvordan denne opfattelse kan ekskludere især muslimer, selvom de har boet i landet hele deres liv.

Dansk diskurs omkring omskæring kan virke fordømmende

Derudover pointerer han også, at diskursen omkring omskæring af jødiske og muslimske drenge kan virke fordømmende, samt at man kan tage et blik på dele af de strukturelle og administrative dele af folkekirken for at udfordre dens monopol.

Og det er vigtigt ikke at underkende besøg som disse, selvom nogen vil mene, at der er andre steder i verden, der har større udfordringer end Danmark. Det mener Mogens S. Mogensen, ejer af konsulentfirmaet Intercultural, der løser interkulturelle og –religiøse opgaver.

- Hvis vi ikke har styr på disse anliggender herhjemme, kan vi risikere at miste taleret i andre lande, så det er vigtig med sådanne besøg, som gør os opmærksom på problemer, vi måske ikke selv havde fået øje på, siger han.

Den endelige rapport fremlægges i 2017.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter