Iranere og afghanere banker på danske kirkers døre

Flere farsitalende asylansøgere vil være kristne. Det kan blandt andet bunde i et ønske om at blive kulturelt integreret, vurderer religionsforsker.

På et møde i Odense har kirkeledere og præster fra hele landet netop talt om, hvad man kan gøre for at imødekomme udfordringen med de farsitalende, som ønsker at blive kristne. (© creative commons)

I denne måned er 21 farsitalende konvertitter blevet døbt i Sønderjylland, og fra jul til påske blev 31 døbt i Holstebro. En opgørelse tidligere på året viste desuden, at 300 asylansøgere gik til dåbsundervisning rundt omkring i landet – af dem var 250 farsitalende.

Derfor opruster kirker i Danmark nu for at møde det nye publikum. Eksempelvis gav biskop over Fyens Stift Tine Lindhardt i sidste uge tilsagn om penge til dåbsmateriale på farsi.

Udfordring for danske kirker

I weekenden mødtes præster og kirkeledere fra hele landet i Odense for at tale om de nykristne farsitalende.

- I hele det brede kirkespekter i Danmark oplever man, at iranere og afghanere banker på kirkens dør, og det er selvfølgelig en ny udfordring for mange lokale kirker, siger Kenneth Kühn, regionsleder for Europa i Elam Ministries – en organisation, der støtter kristne i og uden for Iran.

Religionsforsker Brian Arly Jacobsen fortæller, at man i andre nordiske lande ser samme mønster; at mange asylansøgere generelt opsøger kirker.

- Der mangler undersøgelser på området, og man skal ikke underkende, at der kan være mange motiver for at konvertere – for eksempel et ønske om at blive kulturelt integreret, og her er kirken et oplagt sted at søge hen.

Hør mere om de nykristne iranere både i Danmark og i Iran i programmet Religionsrapport på P1.