Islamisk Trossamfund: Vi går ikke ind for stening

For første gang tager Islamisk Trossamfund klar afstand fra stening som strafmetode både i Danmark og muslimske lande. Årets overraskelse, siger Naser Khader (K).

Talsmanden for Islamisk Trossamfund, Imrah Shah, mener ikke, at profeten Muhammad gik ind for stening. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har efterlyst det, Københavns Kommune har efterlyst det, og nu sker det:

Islamisk Trossamfund tager klart afstand fra stening som strafmetode.

- Vi går ikke ind for stening som straf, hverken i Danmark eller andre steder ved nogen som helst form for situationer. Vores holdning er, at der kildemæssigt er belæg for, at profeten Muhammad ikke ønskede dette, men netop ønskede, at barmhjertigheden skulle komme i fokus. Og det er også vores holdning. Vi ønsker det ikke indført nogen steder, skriver talsmand for Islamisk Trossamfund, Imrah Shah, til DR Kultur.

Efterlyst klar afstandtagen

Trossamfundet er ofte blevet kritiseret for at invitere imamer, der er tilhængere af stening som straf, og flere politikere har forgæves efterlyst en klar og principiel afstandtagen.

Udmeldingen begejstrer udlændingeordfører Naser Khader (K), der siden Muhammed-krisen har været en af Islamisk Trossamfunds hårdeste kritikere.

- Det er årets islamiske overraskelse. Det er breaking news. Jeg er glad for, at de omsider er blevet enige med mig, og det viser, at det betaler sig at stå fast, siger den konservative udlændingeordfører.

Khader fortsat kritisk

Khader arbejder i øjeblikket på at fjerne Islamisk Trossamfund fra listen over godkendte trossamfund. En godkendelse, der blandt andet giver en række økonomiske fordele.

Trods dagens nye udmelding vil Naser Khader ikke umiddelbart indstille dette arbejde:

- Jeg bryder mig stadig ikke om deres syn på jøder, homoseksuelle og kvinders rettigheder. Vi mangler, at de lover, at de i fremtiden ikke vil invitere tossede imamer til Danmark, som spreder had til eksempelvis jøder og homoseksuelle. Vil de give den garanti, er der ikke grund til at fratage dem godkendelsen, siger Naser Khader.

Støjberg: Modbydelig form for henrettelse

Den nuværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), har tidligere besøgt trossamfundet og skrev i 2013 en kronik, hvor hun fandt det ”chokerende, at man fra Islamisk Trossamfunds side, kun stort set tager afstand fra stening."

- Deres begrundelse for ikke fuldt og helt at tage afstand fra denne modbydelige form for henrettelse var, at stening optræder to steder i Koranen, og at de, der blev stenet, i øvrigt selv ønskede det, skrev hun.

I efteråret besluttede et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at afbryde samarbejdet med Islamisk Trossamfund.

Begrundelsen lød, at trossamfundet ikke ville tage afstand fra en række ytringer, blandt andet fremført af gæste-imamen Haitam el-Haddad. Den kontroversielle imam har blandt andet udtalt, at han går ind for stening af utro kvinder.

Hvad er Islamisk Trossamfund?

  • Trossamfundet har en moske på Dortheavej i København, som ifølge trossamfundet har 2.000 besøgende om ugen.

  • 2005: Foreningen blev for alvor kendt i Danmark under Muhammed-krisen, hvor repræsentanter for foreningen rejste rundt i en række muslimske lande for at opildne til protester mod Jyllands-Posten og Danmark.

  • 2008: Talsmand for Islamisk Trossamfund, Kassem Ahmad, trækker sig efter kritik af hans deltagelse i demonstration afholdt af Hizb-ut-Tahrir.

  • 2015: Københavns Kommune stopper samarbejdet med Islamisk Trossamfund, fordi foreningen ved flere lejligheder har inviteret radikale imamer til Danmark.

  • 2016: Islamisk Trossamfund truer debattøren Geeti Amiri med retssag, fordi hun har beskyldt en imam, som var inviteret af trossamfundet, for at støtte stening af homoseksuelle.