Kvindemoské tilbyder særlig vielse for muslimske kvinder

Hos Mariam Moskeen kan muslimske kvinder blive islamisk viet med kristne mænd som det eneste sted i Danmark. Vi må tilpasse os virkeligheden, siger stifter og imam.

Religionssociolog og imam Sherin Khankan er stifter af Danmarks første kvindemoské. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Det skabte verdensomspændende opmærksomhed, da religionssociolog og imam Sherin Khankan sidste år slog dørene op for Danmarks første kvindemoské. Her kan kvindelige imamer lede fredagsbønnen modsat de øvrige moskeer i landet.

Men det er ikke kun i forhold til fredagsbønnen, at Mariam Moskeen skiller sig ud.

Moskeen tilbyder som noget helt særligt islamiske vielser mellem muslimske kvinder og kristne eller jødiske mænd, såkaldte interreligiøse ægteskaber. Den mulighed har muslimske kvinder normalt ikke haft.

- Vi må se på virkeligheden. Vi lever i Europa, og sandsynligheden for at muslimske kvinder møder og forelsker sig i ikke-muslimske mænd er stor. Vi må finde islamiske løsninger på de udfordringer, vi står overfor, lyder det fra Sherin Khankan som en af årsagerne til, at de hos Mariam Moskeen tilbyder at vie muslimske kvinder og kristne mænd.

Legitimitet fra Koranen

Årsagen til, at det normalt ikke er muligt for en muslimsk kvinde at blive islamisk viet med for eksempel en kristen mand, skal findes i Koranen. Her står der nemlig kun skrevet, at det er mænd, som må gifte sig med kvinder af ’bogens folk’, altså jøder eller kristne.

Sherin Khankan er bekendt med skriftstedet, men finder i stedet teologisk legitimitet for sine vielser et andet sted i Koranen.

- Der står også, at både mænd og kvinder skal finde ’guds hengivne partnere’, altså blandt jøder og kristne såvel som muslimer, forklarer hun.

Indtil nu har to par ifølge imamen indgået et interreligiøst ægteskab i moskeen. Begge gange har det været mellem en muslimsk kvinde og en kristen mand.