Ny tendens: Yoga for børn bliver mere populært

Flere yogacentre tilbyder yogahold med meditation og mindfulness for børn. Tendensen er et udtryk for, at livet generelt er blevet mere presset, vurderer ekspert.

Børneyoga vinder frem flere steder herhjemme. Her lærer børn blandt andet om åndedræt og kropsbevidsthed. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Fred og ro til at vokse og gro.

Sådan lyder mantra'et hos LilleYogahus i København. LilleYogahus er blot ét af flere yogacentre herhjemme, som tilbyder yogahold med meditation og mindfulness for børn.

Til yogatimen lærer børnene om åndedræt og kropsbevidsthed, mens de tumler rundt i en blanding af leg og koncentration. Formålet er blandt andet, at børnene kan få nogle helt særlige redskaber til at finde ro, opbygge et stærkt selvværd og få mod på livets udfordringer.

Yoga stammer oprindeligt fra Indien og typisk er en praksis, man relaterer til østlig filosofi. Men spørger man grundlæggeren af LilleYogahus i København, Emmamaria Vincentz, så har børneyoga ikke noget at gøre med religiøsitet.

Hun anser børneyoga som en måde at forebygge stress og det at føle sig utilstrækkelig på:

- Børneyoga understøtter for det første barnets naturlige udvikling. Sprog, sociale kompetencer, kognitive evner, motorik og refleksion styrkes. For det andet er yoga verdens bedste middel mod stress, som styrker nervesystemet og ens mindset. Derfor får børnene ideelle strategier til at navigere i livet.

Emmamaria Vincentz er blandt de første, som har introduceret børneyoga herhjemme, og ifølge hende kan børnene lære noget om selvværd, selvtillid og selvregulering, hvis de har stiftet bekendtskab med yoga i en tidlig alder.

Børneyoga er ikke noget religiøst

Lars Ahlin, lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, er enig med Emmamaria Vincents i, at børneyogas stigende popularitet ikke har noget at gøre med religiøsitet eller med moderne spiritualitet.

Han fortæller, at man i Vesten bruger yoga på en anden måde, end man oprindeligt gjorde i Østen. I en vestlig sammenhæng handler yoga nemlig om, hvordan praksis kan hjælpe det enkelte individ:

- Det er ikke et spørgsmål om at komme i kontakt med ens dybere selv eller nogle højere magter. I stedet bliver yoga og mindfulness noget instrumentalt. Vi ser yoga som et værktøj, der kan hjælpe både børn og voksne til at navigere i et samfund med øgede krav og en tendens til stress, fortæller han.

Forebyggelse af stress og jag

Emmamaria Vincentz oplever, at forældrene ofte er travle. Og det kan ikke undgå at påvirke børnene. Når børnene deltager i yogaholdene erfarer hun dog, at børn og såvel som forældre får mere ro på i hverdagen:

- Børnene får både robusthed og ro i kroppen, som gør, at de ikke bare giver op, når noget brænder på, siger hun.

Hun fortæller videre, at tendensen er, at når voksne opdager, at yoga påvirker dem positivt i hverdagen, så tager de deres børn med.

Ifølge Lars Ahlin er det ikke tilfældigt, at yoga nu også er populært for børn. I hans optik er der to årsager til yogaens popularitet: Dels det faktum, at yoga hjælper mod stress og dels, at folk kan opleve, at de ved hjælp af yoga kan blive mere konkurrencedygtige på arbejdspladsen, som ofte er præget af høj konkurrence. Men der er også en tredje årsag:

- Når børneyoga bliver mere populært, hænger det også sammen med, at det primært er kvinder, der deltager i yogahold. Her oplever de, at de kan få hjælp med den stress, de oplever både på arbejde og som mødre. Da de selv mener, at de har haft glæde af yoga, så tror de også, at deres børn kan få glæde af det, fortæller han.

- Tendensen er et udtryk for, at livet generelt er blevet mere presset, afslutter han.