Nye salmer skruer ned for Gud og Jesus

Jesus og Biblens fortællinger får konkurrence fra hverdagens liv og gøremål, når moderne salmedigtere skriver salmer.

Salmer er kendetegnet ved graden af kristen forkyndelse. Men tilstedeværelsen af kristendom i salmerne er blevet mindre med årene. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Når der bliver skrevet salmer i dag, er det i høj grad naturen og livet som menneske, der danner rammen for salmens fortælling.

Gud, Jesus og Biblens fortællinger fylder mindre, og sproget er moderne. Nye tillæg til salmebogen bliver udgivet, og både Anne Linnet og Chris Minh Doky er i gang med store salmeprojekter.

Det handler om at forny salmesproget, lyder det fra Morten Skovsted i Religionsrapport på P1. Han er sognepræst og forgangsmand på et nyt salmetillæg.

- Vi har en fantastisk salmetradition i Danmark, men vi vil også gerne have, at folk forstår, det der synges, siger han.

Når Gud og Jesus har fået mindre spalteplads i de nyere salmer, kan det blandt andet skyldes salmedigterne. Anne Linnet sagde i Kulturlørdag på P1 tidligere på foråret, at det for hende handler mere om det almenmenneskelige end det religiøse.

Rasmus Nøjgaard er sognepræst og tilknyttet Det Kongelige Vajsenhus, der udgiver Den Danske Salmebog. Han mener ikke, det er problematisk, når salmedigterne ikke forholder sig til forkyndelsen i deres salmetekster.

- Salmen er et kunstværk, og så snart man giver den fra sig, får den et nyt liv, hvor der kan tolkes på den, siger han i Religionsrapport på P1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk