Nyt computerspil kan være et effektivt redskab i sorgen

Et amerikansk forældrepar har udviklet et computerspil baseret på deres søns kræftsygdom. Spillet kan være et effektivt redskab til sorgbearbejdelse, siger professor i sorg.

"That Dragon, Cancer" er et såkaldt point-and-click-spil, hvor spilleren kan interagere med ting på skærmen og for eksempel vugge barnet eller kaste brød til ænder i naturtro omgivelser. Andre scener er udformet i mere metaforiske design. En hospitalsscene omformer sig for eksempel til en hæsblæsende racerløbssekvens gennem hospitalets gange, hvor spilleren styrer handlingen som i et kørespil.

Det handler hverken om at optjene point eller kæmpe mod drager i computerspillet “That Dragon, Cancer”. Det handler om sorg.

Udviklerne bag spillet er forældreparret Ryan og Amy Green, der i 2014 mistede deres femårige søn til kræft i hjernen, og det er netop deres egen historie om et sygdomforløbs op- og nedture, der er omdrejningspunktet i spillet.

Her er man med, da familien første gang får at vide, at sønnen har en tumor i hjernen. Man er med under indlæggelse på intensivafdelingen, hvor den lille dreng er forbundet med drop og hospitalsudstyr. Man forsøger at få ham til at stoppe med at skrige, og man overværer forældrene, når de mister håbet for, at sønnen overlever.

Computerspil har ligheder med psykoterapi

Psykologiprofessor og forsker i sorg Mai-Britt Guldin kalder spillet for et spændende projekt med en ny tilgang til sorgbearbejdning. Hun har ikke selv spillet “That Dragon, Cancer”, der udkom i midten af januar, men har sat sig ind i spillets historie og udformning på opfordring fra DR Tro.

- Sådan et spil lægger op til noget andet end at tale om sorgen og fordybe sig i følelserne, som ellers har været en populær tankegang i sorgbearbejdning. Det kan være en anden vej til at være i sorgen på, vurderer Mai-Britt Guldin fra Aarhus Universitet.

Hun understreger, at der endnu ikke er studier, der har undersøget, hvordan en sorgprocess kan blive påvirket af at spille et computerspil, hvor den sørgende kan spejle sig direkte i andre menneskers sorg. Men hun påpeger, at der findes lignende spil henvendt til personer med PTSD og depression, hvor de første resultater tyder på, at det kan være et hjælpsomt redskab.

- Hvis spillet er lavet godt, så kan det hjælpe sorgbearbejdningen på vej, for spil kan qua billeder og en fortælling bringe dig i en bestemt følelsesmæssig tilstand, som samtidig giver dig mulighed at påvirke den tilstand, forklarer hun og sammenligner det med psykoterapi, som bygger på ideen om, at man gennem samtale opnår indsigt i sine egne tanke- og handlemønstre og derigennem kan forandre problematiske tanker og handlinger.

Spillet afspejler sorgens tilstand

"That Dragon, Cancer" er et såkaldt point-and-click-spil, hvor spilleren kan interagere med ting på skærmen og for eksempel vugge barnet eller kaste brød til ænder i naturtro omgivelser. Andre scener er udformet i mere metaforiske design. En hospitalsscene omformer sig for eksempel til en hæsblæsende racerløbssekvens gennem hospitalets gange, hvor spilleren styrer handlingen som i et kørespil.

- Sorg er forbundet med meget afmagt, og den tilstand spejler spillet. Netop den genkendelighed og identifikation kan være et effektivt redskab til at sætte gang i nye tanker og dermed bearbejdningen, hvis du for eksempel sidder fast i sorgen, forklarer sorgeksperten og uddyber, at spillet kan have en neuropsykologisk påvirkning. Det vil sige, at det kan starte en proces i hjernen, hvor bestemt adfærd og tænkning bliver reguleret.

Henvender sig til sørgende

Afslutningen på “That Dragon, Cancer” er ikke til ændre. Femårige Joel dør. Og ifølge forældrene er spillet udviklet som en del af deres egen sorgproces og som et minde til deres søn. De håber dog på, at spillet kan blive en ressource for andre sørgende forældre.

Mai-Britt Guldinn mener da også, at spillet henvender sig til sørgende frem for pårørende.

- Identifikationen i spillet er central. Det vil potentielt kunne arbejde med sorgen på en helt anden måde, som altså kan være hjælpsomt for nogle, men ikke for alle,” siger Mai-Britt Guldin, der godt kan forestille sig, at et spil som “That Dragon, Cancer” kunne blive et integreret redskab i dansk sorgterapi.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve