Paven indleder jubelår før tid

I dag begynder den katolske kirket et jubelår. Det er et jubelår, som pave Frans har udnævnt ekstraordinært i barmhjertighedens tegn.

Barmhjertighed er en af pave Frans' mærkesager. Derfor har han indledt et Barmhjertighedens Jubelår. (Foto: ANDREW MEDICHINI)

I dag går alverdens katolikker ind i et jubelår, der har fået overskriften Barmhjertighedens Jubelår.

- Det er en frisk start. En mulighed for at få tavlen vasket ren, siger Andreas Rude, Kristeligt Dagblads kommentator på den katolske kirke.

Jubelåret er et særligt jubilæumsår, der finder sted i den katolske kirke hvert 25. år.

Egentlig er det først tid til et jubelår i 2025, da det seneste jubelår var i 2000. Men pave Frans har altså nu indledt et ”ekstraordinært barmhjertighedens jubelår”. Han er langtfra den første pave, der sætter ekstra jubelår i den katolske kalender.

Flygtningekrisen bliver et tema

Pave Frans påpegede i april måned, da han annoncerede det kommende jubelår, at verden lige nu har mange sår, og mange mennesker er udsat for mange ulykker, og det skal man råde bod på ved at vise barmhjertighed.

- Den nuværende flygtningekrise er næppe den direkte årsag til et ekstraordinært jubelår, men det kan ikke undgå at blive et tema i det nuværende jubelår, siger den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, til P1 Morgen.

- Barmhjertigheden er også et tema, som paven har taget til sig, umiddelbart efter han blev valgt. Hvor han har talt om behovet for at kirken som institution udviser barmhjertighed; at den tilgiver og viser vej hen imod guds tilgivelse, siger Andreas Rude til Religionsrapport på P1.

Barmhjertighedens Jubelår afsluttes d. 20. november 2016.

Fakta om jubelår:

  • Traditionen med jubelår går helt tilbage til 1300-tallet, men jubelåret har sin oprindelse fra Bibelens tredje Mosebog, hvor et jubelår i den jødiske tradition forekom hvert 50. år.

  • I det gamle testamente er det beskrevet, at slaver og fanger blev frigivet og gæld blev eftergivet. I den katolske kirke har de handlinger fået en mere symbolsk betydning.

  • I et jubelår bliver det nemmere at få tilgivelse for de mere alvorlige synder, som man opfatter dem i den katolske kirke. Abort bliver for eksemplet betragtet som en stor synd, som almindelige præster normalt ikke kan give syndsforladelse for uden at vende det med en overordnet. Men i jubelåret må præsterne tilgive også denne synd.