Spaghetti-kirke kaprer medlemmer fra folkekirken

Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster har hvervet flere nye medlemmer sideløbende med, at Ateistisk Selskab har fået danskere til at melde sig ud af folkekirken. Kirkens humor er tiltrækkende, vurderer ekspert.

Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster har oplevet en stigning i antallet af medlemmer. (© creative commons)

Har du meldt dig ud af folkekirken, fordi du ikke kan se dig selv spille harpe til evig tid? Så meld dig ind Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster og udskift harpen med en ølvulkan.

Det er blandt et af argumenterne i Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monsters (FSM) såkaldte genindmeldelseskampagne.

Kampagnen har kørt sideløbende med, at Ateistisk Selskab har reklameret for, at danskerne skulle melde sig ud af folkekirken, og ifølge formanden for Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster, Jakob Farian Krarup, har kirken trukket flere nye medlemmer på den konto.

- Vi har fået en del mails og henvendelser folk, der har meldt sig ud af folkekirken, og vi fik et stort ryk ind af medlemmer i kølvandet på vores kampagne, siger formanden og fortæller, at antallet af medlemmer er steget fra omkring 160 til 430.

Det er altså en støt medlemsstigning siden, at den spaghetti-fikserede religion stiftede sin første danske kirke i januar og begyndte ansøgningsprocessen for at blive et godkendt trossamfund.

Kampagne har virket

Niels Valdemar Vinding er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og har skrevet om religionen, der centrerer sig omkring nudler, ’pastafarianere’ og et budskab om at have det sjovt.

Også han peger på, at genindmeldelseskampagnen har haft en direkte indvirkning på kirkens rekruttering.

- Ligesom Ateistisk Selskab er Det Flyvende Spaghetti Monster et alternativ til de gamle etablerede trossamfund i Danmark, men de har et sjovere budskab, og deres humor er appellerende, siger Niels Valdemar Vinding.

Han vurderer, at FSM især tiltaler danskere som synes, at den religiøse debat er for selvhøjtidelig, kompromisløs og fløjsøgende.

- De tager fat på vigtige og alvorlige emner med en eksplicit overtone af satire, og repræsenterer en gruppe, der mener, at humor og alvor sagtens kan gå hånd i hånd. Det er en stemme, som vi bør tage alvorligt i religionsdebatten, siger Niels Valdemar Vinding.

Kirke vil tages alvorligt

Et af kriterierne for at kunne blive godkendt som trossamfund er, at der skal være 150 betalende og myndige medlemmer, et krav som ’pastafarianerne’ altså ikke har svært at leve op til.

Ifølge Jakob Farian Krarup, der i FSM-sammenhæng går under navnet Pastor Farian, er det en anden og langt større udfordring, der kan være afgørende for, om kirken bliver godkendt som trossamfund i løbet af 2016.

For med medlemmer, der prædiker iført pirattøj, går med et dørslag på hovedet, siger ’ramen’ i stedet for ’amen’, har et pastavæsen som skaber af universet og et punkt på dagsordenen ved morgendagens konvent omkring indkøb af en’ aflagt cirkuskanon til helgenkåringer’, kan det være svært at blive taget seriøst.

Og det er Jakob Farian Krarup helt bevidst om.

- Alle i menigheden har det til fælles, at vi gerne vil stille kvalificerede spørgsmål til de eksisterende religioner og så ellers have det sjovt. Vi vil gerne indlede en dialog og samtidig have et glimt i øjet, og dét tager vi alvorligt, og derfor vil vi også gerne tages alvorligt, siger han.

Medlemmer af Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster kaldes 'pastafarianere' og har køkkenudstyr som religiøs hovedbeklædning. Her ses to 'pastafarianere' i Rusland. (Foto: Roma Yandolin © (c) Getty images)

For meget pirateri ligner en joke

Også adjunkt Niels Valdemar Vinding forklarer, at det bliver svært at overbevise Kirkeministeriets udvalg om at godkende Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster som et trossamfund, hvis pirateriet og satiren bliver for overskyggende, og det hele ligner en stor joke.

- De skal vise, at deres religion stikker dybere end blot humor, og at de sådan set tager fat på seriøse emner ved at stille kritiske spørgsmål til de fastnaglede religioners dogmer, siger han og fremhæver, at på nogle punkter lægger spaghetti-kirken sig tæt op ad folkekirkens idé om medmenneskelighed og en fælles, dagligdags religiøsitet.

- Spaghettigudstjeneste tilhører jo den mere spiselige del af folkekirken, tilføjer Niels Valdemar Vinding.

Om Kirkeministeriets godkendelse i sig selv er vigtig for Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster er Jakob Farian Krarup selv i tvivl om.

- Jeg er ikke sikker på, at det er vigtigt for os at blive godkendt, men vi er interesserede i, om vi kan blive godkendt. Hvad skal der til for, at vi officielt er en religion? Dét er et interessant spørgsmål, slutter talsmanden.

I morgen afholder Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster konvent i Odense, hvor menigheden skal stemme om ny bestyrelse og vedtægtsændringer. Også ansøgningen om godkendelse som trossamfund vil blive fremlagt.

FacebookTwitter