Støjberg efter stening-udmelding: Det var på høje tid

Det er et skridt på vejen, at Islamisk Trossamfund tager afstand fra stening. Men de har lang vej igen, mener integrationsministeren.

Nu mangler vi bare, at Islamisk Trossamfund også begynder at respektere homoseksualitet, kvinders ligestilling og tager afstand fra arrangerede ægteskaber, siger integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Da integrationsminister Inger Støjberg (V) i 2013 besøgte Islamisk Trossamfunds moske, gik hun chokeret derfra, fordi foreningens repræsentanter ikke ville tage fuldstændig afstand fra stening.

I dag siger trossamfundets talsmand, Imrah Shah, til DR Kultur, at foreningen ”ikke går ind for stening som straf, hverken i Danmark eller andre steder ved nogen som helst form for situationer.”

Det er et lille, men vigtigt skridt, mener ministeren.

- Det burde ikke være en nyhed i år 2016, at man tager afstand fra stening. Men når det er sagt, så vil jeg sige, at det var på tide. Så mangler vi bare, at Islamisk Trossamfund også begynder at respektere homoseksualitet, kvinders ligestilling og tager afstand fra arrangerede ægteskaber, siger Inger Støjberg.

Det burde ikke være en nyhed i år 2016, at man tager afstand fra stening. Men når det er sagt, så vil jeg sige, at det var på tide.

inger støjberg (V), integrationsminister

Du var på besøg hos Islamisk Trossamfund for et par år siden. Hvordan var deres holdning dengang?

- Dengang sagde de, at de stort set tog afstand fra stening. De henviste til to sideskrifter af Koranen og mente, at stening nærmest var en barmhjertighedsgerning, så derfor ville de ikke tage fuld afstand. Der må jo være nogle ting, der har ændret sig. Det var på tide, men der er stadig områder, hvor de skylder nogle svar. Det gælder ligestilling, arrangerede ægteskaber, og så har de mig bekendt stadig en stor afstandstagen fra homoseksualitet, siger hun.

Den konservative udlændingeordfører, Naser Khader, arbejder trods dagens udmelding for at fjerne Islamisk Trossamfund fra listen over godkendte trossamfund.

Det arbejde vil Inger Støjberg ikke umiddelbart støtte.

- Vi har et land, der bygger på en række frihedsrettigheder, herunder ligestilling, ytringsfrihed og religionsfrihed. Hele spørgsmålet om Islamisk Trossamfund skal være på listen over godkendte trossamfund, er noget, der afgøres i Kirkeministeriet, siger hun.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve