Støtteforening: Flere eksvidner fra Jehova har brug for hjælp

De, der forlader trossamfundet, lider af en smittefarlig sygdom, mener Jehovas Vidner.

- Pludselig mister man grundlaget og stabiliteten i livet, og forældrene knalder måske døren i og vil ikke tale med dig, siger Poul Dal, der forlod Jehovas Vidner for over 20 år siden. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

At forlade et trossamfund, man har været en del af fra barnsben, for derefter at adoptere et nyt "verdensbillede" kan være hårdt.

Men at blive udstødt af familie, venner og dem, man elsker, kan være endnu hårdere.

Støtteforeningen for tidligere Jehovas Vidner har de seneste årtier oplevet, at stadigt flere har brug for støtte, når de kapper båndet til menigheden.

- Pludselig mister man grundlaget og stabiliteten i livet, og forældrene knalder måske døren i og vil ikke tale med dig. Det kan være hårdt at takle alene, forklarer formand Poul Dal, der selv valgte at forlade Jehovas Vidner for over 20 år siden.

Ifølge Støtteforeningen for tidligere Jehovas Vidner får udstødte vidner ofte psykiske problemer, da de pludselig står alene uden familie og netværk, og foreningen, der har eksisteret siden 1991, får nu mellem 300-400 henvendelser om året.

Frafald og udelukkelse

Poul Dal forklarer, at foreningen møder mange unge, som er blevet født i en familie, hvor forældrene er aktive medlemmer af Jehovas Vidner, og når de bliver 18 år og myndige, vælger de, at de ikke vil døbes og dermed ikke blive gyldigt medlem af menigheden.

- Dåben er den alvorlige del, og der bliver lagt pres på dem fra foreningens side, siger Poul Dal.

Ifølge formanden er det individuelt fra familie til familie, om forældrene vælger at bevare kontakten til børnene, som vælger troen fra - men i mange tilfælde vil det ikke være muligt for en "frafalden" at fortsætte livet sammen med vidnerne.

Personer, som har været tilknyttet Jehovas Vidner i mange år, kan også blive udelukket, hvis reglerne ikke overholdes, og i den forbindelse kan det være lige så grænseoverskridende at springe ud i et nyt liv.

Det har 24-årige Ann Celina mærket på egen krop. Hun har været et af Jehovas Vidner hele sit liv, men har længe levet et dobbeltliv, fortæller hun i DR1-dokumentaren 'Splittet - af Jehovas Vidner'. Hun har nemlig ikke fortalt nogen, at hun har en kæreste, hun sover sammen med, fordi hun kender konsekvenserne: Udelukkelse fra trossamfundet - og farvel til familien.

- Frafaldne lider af en smittefarlig sygdom

Støtteforeningen for tidligere Jehovas Vidner oplevede for fire år siden, at ekstra mange unge og eksvidner havde brug for støtte. Faktisk eksploderede antallet af henvendelser.

Ved Jehovas Vidners årlige sommerstævne i 2013 var temaet for en af talerne nemlig 'tag dig i agt for frafaldne', og her blev udstødte omtalt som en "smittefarlig sygdom":

- Den åndelige sygdom, der hedder "frafalden", den kan på mange måder sammenlignes med en smittefarlig sygdom. (...) Symptomerne på den sygdom er, at man udtaler sig imod sine tidligere trosfæller, og man har et brændende ønske om at trække andre ud af sandheden, ud af tilbedelsen for Jehova. Som du kan se, er det en dødsensfarlig sygdom, lød det fra talerstolen.

Den melding skabte debat i medierne, og flere vidner følte, at den var henvendt direkte til dem.

- Mange reagerede stærk på den udtalelse, og der var ekstra mange, der ville snakke med os. Der var brug for støtte, forklarer formand Poul Dal.

I dokumentaren 'Splittet - af Jehovas Vidner', der bliver sendt tirsdag klokken 20.45 på DR1, kan du følge 24-årige Ann Celina, der forlader Jehovas Vidner og dermed også sin familie og netværk gennem hele livet.

Ann Celina svarer på spørgsmål på dr.dk umiddelbart efter udsendelsen. Du kan indsende dit spørgsmål allerede nu her.

Jehovas Vidner

  • Jehovas Vidner er et trossamfund, som har sin oversættelse og fundamentalistiske fortolkning af biblen. Herren hedder Jehova, og der er fokus på dommedagsprofetier og Kristi herredømme på jorden.

  • Som vidne fejrer man ikke fødselsdag eller jul, og man må ikke give blod, blive skilt eller have sex før ægteskabet. Man må heller ikke deltage i politik, hejse flaget eller synge med på nationalsangen. Forældre til skolebørn bliver også kraftigt advaret mod at lade deres børn deltage i organiseret sport og i lejrskoler. Man må ikke ryge, og bliver man syg, er der forbud mod blodtransfusioner.

  • Jehovas Vidner har over otte millioner medlemmer på verdensplan og er tilstede i over 240 lande.

  • Jehovas Vidner har været i Danmark siden år 1900, og her i landet er der cirka 14.500 medlemmer.

Facebook
Twitter