Tendens: Præster prædiker om Pokémon

Flere præster landet over er begyndt at bruge Pokémon til at forkynde kristendommen. Pokémon er et led i folkekirkens mål om at ramme især børn og unge, ifølge religionsforsker.

Fra Vejle til Hadsund, Aalborg og Køge. Danske præster er hoppet med på Pokémon-dillen og bruger det i prædikener.

Hvad har pokémonen Arceus og sloganet ’Gotta Catch ’Em All’ til fælles med Jesus og folkekirken? Faktisk ganske meget, hvis man spørger flere af landets præster.

Og kaster man et blik på sognenes kalendere, så har flere og flere kirker siden sommeren budt på Pokémon Go-gudstjenester.

Det kommer ikke bag på sognepræst i Møborg Sogn i Vestjylland, Carsten Riis Jensen. Han har nemlig udviklet en Pokémon GO-gudstjenestepakke med prædikenforslag og aktivitetsforslag, som er til salg i hans netbutik.

- Pokémon er indgangsvinklen til at forkynde evangeliet. Det er ikke anderledes end at se en god film, hvor en scene siger noget godt om for eksempel tilgivelser. Det handler om at tage noget kendt for at forkynde noget ukendt, forklarer Carsten Riis Jensen og oplyser, at der ugentligt er præster og sognemedarbejdere, der køber hans Pokémon-pakke.

Jesus og Pokémon deler slogan

Det populære mobilspil, der siden sommeren har fået både børn og voksne i hobetal til at rende rundt i gader og på kirkegårde for at jage virtuelle figurer som Rattata og Drowzee, er blevet kaldt alt fra infantil til genial.

Men spillet fungerer altså ganske godt til kristen forkyndelse, ifølge Carsten Riis Jensen.

- Sloganet ’Gotta Catch ’Em All’ kan kobles til Missionsbefalingen. For Jesus sagde til sine disciple, at de skulle gå ud og ”fange” mennesker, siger sognepræsten.

- Men i modsætningen til Pokémon GO, hvor man fanger og indkapsler væsener med sin pokeball, så fanger vi som kristne og som kirke ikke mennesker for at indkapsle dem, men for at sætte dem fri, fortsætter Carsten Riis Jensen og understreger, at Pokémon-gudstjenester har børn og unge som målgruppe.

Kirken vil ramme børn og unge

Peter Lüchau er religionssociolog med speciale i danskernes forhold til kristendom og folkekirke.

Han ser folkekirkens Pokémon-tendens som en del af en længere og allerede eksisterende tendens, hvor folkekirken pakker sit budskab ind i nye former for at nå nye og forskellige målgrupper.

Og lige præcis Pokémon er en naturlig forlænge af folkekirkens fokus på at ramme især børn og unge, forklarer han og siger:

- Folkekirken er nødt til at følge med tiden og være nyskabende. Pokémon kan være en måde at fange børn og unges interesse på. Men om alternative indgangsvinkler i prædikener er det, der virker på længere sigt er svært at sige, for der er også masser af medlemmer, som aldrig kommer i kirken, og som er fuldstændig ligeglade med, hvilken form gudstjenesten har.

Selvom fantasy-verdener som Star Wars, Harry Potter og Pokémon har gjort sit indtog i folkekirkerne, så er der, ifølge Peter Lüchau, en grænse for, hvor alternativ en gudstjeneste kan være.

- Men der er stor uenighed om, hvor den grænse er. Nogle mener, at man kan gå langt uden af miste det kristne budskab, andre holder mere på traditionerne og mener, at man sælger ud ved at bruge eksempelvis Pokémons. Og den diskussion vil vi nok se meget længe endnu, siger religionssociologen.

Der skal være teologi i

Elisabeth Hildestad fra Nibe Kirke er en af de præster, der har Poké-prædiket for børn og unge. Hun fortæller, at ideen til gudstjenesten kom fra menighedsrådet

- Jeg syntes, at det var en fed idé, men jeg ville først undersøge, om jeg kunne levere en holdbar prædiken, inden vi satte det i gang. For det er ikke nok at bruge Pokémon, fordi det er sjovt og oppe i tiden, der skal også være reel basis for at kunne formidle kristendom, fortsætter Elisabeth Hildestad.

Hun forklarer, at Jesus og Pokémonspillet ikke kun deler slogan. De deler også kampråbet ’Jeg vælger dig!’

- Jesus ’råbte’ også til alle mennesker i verden: ’jeg vælger dig.’ Samtidig kan vi pege på Jesus og sige, at vi vælger ham, siger hun.

I Køge Kirke har sognepræst Signe Asbirk også afholdt Pokémon-gudstjeneste. Her byggede hun sin prædiken op omkring figuren Arceus og skabelsesberetningen fra Pokémon-mytologien, der har flere ligheder med den kristne skabelsesberetning.

-I Pokémon-universet er der også en skaber af liv og af tid og rum. Der er mennesker, der slås og får følelser som en parallel til Adam og Eva. Der er den lille sårbare kat Mew, der næsten er en slags Kristus-figur. I det hele taget er det et univers, der er inspireret af både kristendom og græsk og nordisk mytologi, forklarer hun og fortsætter:

- Pokémon trækker som så meget andet på grundfortællingerne fra kristendommen. At bruge dét univers er i mine øjne ikke at lefle for tidsånden, men at gå i dialog med den. Så længe der er teologi i, så er det en sjov og aktuel måde at fortælle om kristendom på.

Aktuelle temaer fungerer til forkyndelse

For Elisabeth Hildestad er prædikener og events, der tager udgangspunkt i tidens trends, noget af det, der skal til for at holde folkekirken aktuel og relevant.

- Der var meget positiv respons fra de unge og forældre over, at vi greb et emne, der er velkendt fra deres hverdag. Forkyndelsen bliver let fjernt og uvirkeligt, men en aktuel kobling fanger, når den er tilpasset en målgruppe, siger hun.

Sognepræst Carsten Riis Jensen tror ikke selv, at et Pokemon Go-event i folkekirken er det, der får danskerne til at komme til gudstjeneste hver søndag.

- Jesus brugte eksempler fra sin tid til at komme ud med sit budskab. Pokémon er en del af at denne tid. Budskabet er det samme, ordene og virkemidlerne er bare anderledes. Det får måske folk i kirken den ene gang og skaber noget positiv omtale, men at få dem til at komme tilbage kræver andre midler, siger han.