X-Files gjorde rumvæsner og mirakler mainstream

Søndag den 24. januar vender makkerparret Mulder og Scully tilbage til tv-skærmen. Serien har sat sit aftryk på måden, det overnaturlige repræsenteres i populærkulturen.

Stigmata, døde der vækkes til live, rumvæsner, ånder og ufo'er. X-Files har det hele, og blander elementer fra de traditionelle religioner med spiritisme og overtro.

Sandheden er derude.

Mantraet gav genklang verden over, som tv-serien X-Files (på dansk 'Strengt fortroligt') fængslede seere foran tv-skærmen op igennem 1990’erne. Med spænding fulgte seerne FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully i deres jagt efter overnaturlige væsner på amerikansk jord.

Som serien udviklede sig til at blive en kæmpe succes og et sandt seer-hit, gik rumvæsner og ufo’er fra at være undergrundsfænomener til at blive publikums-darlings i populærkulturen.

De grønne mænd blev mainstream.

Nu vender X-Files tilbage til tv-skærmen, når den 10. sæson har premiere på amerikansk tv i morgen søndag den 24. januar, og sammen med Mulder og Scully skal seerne endnu en gang på jagt efter de overnaturlige kræfter på jorden – og som dengang i 1990’erne bliver det lige midt i bedste sendetid.

Tv-serier og film påvirker vores syn på religion

At X-Files tager fat om det overnaturlige som det store, gennemgående tema i en serie, der ellers bedst kan betegnes som en klassisk krimiserie, er værd at bemærke, for det har sat og sætter fortsat sine aftryk.

- Man har set sammenhænge mellem det massive overnaturlige indhold i populærkultur i dag og så ændringer i folks syn på religion i samtiden. I en tv-serie som X-Files møder vi forestillinger og praksisser fra forskellige etablerede religioner og fra den folkelige overtro blandet sammen på kryds og tværs, lyder det fra lektor ved Syddansk Universitet og religionshistoriker Laura Feldt, der har forsket i populærkultur og religion.

I løbet af X-Files-serien møder seerne en mand, der kan vække de døde og helbrede syge. De møder en dreng, der bløder fra midten af håndfladerne, som var der hamret søm i dem. De levende bliver hjemsøgt af afdødes ånder, og så er der de mystiske flyvende objekter og spor efter uforklarlige væsner, som staten desperat forsøger at holde skjult fra offentligheden.

Det er klare referencer til traditionelle religioner blandet sammen med andre overnaturlige forestillinger, spiritisme og ufo’er, og X-Files er ikke ene serie om at blande de religiøse og overnaturlige elementer sammen i underholdningensnavn.

Laura Feldt kalder udviklingen i samtiden for ”do-it-yourself-spirituality”, og betegner det som en måde at religiøse overbevisninger blandes sammen, så de passer efter ens forgodtbefindende.

Udviklingen i populærkulturen påvirker forbrugerne i en tid, hvor religiøse autoriteter ikke nyder samme gennemslagskraft i medierne som tidligere, fortæller hun.

- På den måde bryder populærkulturen med det traditionelle syn på religion. Medierne er i dag også et sted, hvor der formidles religion, og derfor smitter tv-seriers måde at behandle religionsspørgsmålet af på modtagerne, siger hun.

I seriens 3. sæson møder seerne drengen Kevin, der lider af stigmata; en lidelse hvor en person får mærker og sår de samme steder, som Jesus ifølge Biblen fik hamret søm i, da han skulle korsfæstes.

Det overnaturlige er et hit i tv-serierne

X-Files var ikke den første tv-serie til at behandle overnaturlige og religiøse emner, og det er langt fra blevet den sidste. Siden har serier som Lost, Buffy – The Vampire Slayer, Dr. Who, Roswell og Supernatural behandlet det overnaturliges indtog i den jordiske hverdag. Aliens, vampyrer, engle, dæmoner og nisser optræder side om side uden problemer.

I takt med tv-seriernes stigende succes har forbrugerne fået en ny arena til at reflektere over de spørgsmål, som religionerne og deres hellige skrifter blandt andet har beskæftiget sig med: Kampen mellem det gode og det onde, moral og etik, hvad det vil sige at være menneske i verden, og det er en af årsagerne til deres store succes, lyder det fra Line Nybro Petersen, der er adjunkt ved Syddansk Universitet. Hun har en ph.d.-grad fra Københavns Universitet, hvor hun specialiserede sig i religion og amerikanske tv-serier.

Ifølge hende er de etablerede religioner og folketroen de ideelle elementer at bygge en ramme op af, når der skal laves succesfulde tv-serier.

- Man bruger religionen, troen og overtroen til at skabe hele og levende universer, der samtidig er uhyre komplekse. Man trækker på kendte symboler fra de etablerede religioner og folkereligionerne, hvorefter man giver dem et twist, der tiltrækker et moderne publikum, siger hun.

Twistet kan blandt andet være, at scenen for det overnaturlige er troværdige og overbevisende rammer, som seerne kan relatere til.

I seriens første sæson møder seerne den unge mand Samuel, der helbreder syge (som dog dør på mystisk vis efter helbredelsen). Som dreng vækker Samuel et offer fra et biluheld til live med ordene "Rejs dig og bliv rask!"

Vi tror på grund af biologien og kulturen

Selvom X-Files og andre lignende serier behandler det overnaturlige på en måde, så det kan læses sammen med både religiøse og spirituelle referencer, så er deres primære formål stadig først og fremmest at underholde.

Og selvom der er dem der tror, at sandheden er derude, så er ideen om rumvæsner for langt de fleste stadig en idé, der hører populærkulturen til, lyder det fra Olav Hammer, der er religionshistoriker og ekspert i blandt andet mytefortællinger.

Når ideen om rumvæsner blandt nogle grupper bliver gjort til mere end underholdning og tages dybt seriøst – ligesom ideen om engle lever i bedste velgående hos andre grupper – så skal årsagen både findes i den biologiske og kulturelle bagage, som folk tager med sig, forklarer Olav Hammer.

- Evolutionen har formet os til væsener, der opfatter vores omgivelser som levende og præget af en menneskelignende bevidsthed. Det er derfor, vi blandt andet kan blive sure på bilen, hvis den ikke vil starte, fortæller han og fortsætter:

- Derudover er fortællingen om en usynlig verden med engle, dæmoner og andre væsner blevet en del af vores kulturelle bagkatalog, som vi kan bruge som reference i hverdagen. Derfor tapper ideen om ufo’er, rumvæsner og andre overnaturlige fænomener som en usynlig del af vores hverdag ind i en allerede fastlagt kulturel ramme for hvordan, vi forstår og opfatter verden, siger han.

Se nogle af de andre tv-serier, der har hentet inspiration i både de traditionelle og alternative religioner og i folkeovertroen, i galleriet nedenfor:

  • I serien Lost følger vi de overlevende efter et flystyrt på en øde ø, der bebos er mystiske kræfter og væsner.
  • I Buffy The Vampire Slayer følger vi Buffy, der går i high school og kæmper mod vampyrer, dæmoner og andre overnaturlige, mørke kræfter.
  • I serien Roswell følger vi en gruppe teenagere, der er opvokset blandt mennesker på jorden - men som egentlig kommer fra rummet.
  • I serien Supernatural følger vi to brødre, der kæmper imod onde, overnaturlige kræfter i form af monstre, dæmoner og afguder.
  • I Dr. Who møder vi det menneskelignende rumvæsen Doktoren, der rejser i tiden for at redde civilisationer mod det onde. Den britiske tv-serie har kørt over skærmen i perioder siden 1963.
1 / 5