Yoga skal hjælpe teenagere gennem kropsforandringer og forventningspres

Flere steder i landet tilbyder yogainstruktører særlige yogahold for teenagere. Det kan være et pusterum i en travl hverdag, siger yogainstruktør.

Flere steder i landet oprettes der yogahold for teenagere. (Foto: FatCamera © FatCamera / Getty Images)

Der er fokus på dybe vejrtrækninger og ro, når Pia Beck Rydahl underviser teenagere i yoga.

Hun er en blandt stadig flere yoga-instruktører rundt om i landet, som tilbyder yogaundervisning målrettet teenagere.

- Teenage-årene er stormfulde både kropsligt og mentalt. Det høje indre tempo kombineret med alt det der sker omkring dem, kan være enormt stressende.

Pia Beck Rydahl har arbejdet med unge igennem mange år, og det var på baggrund af sine samtaler med de unge, at hun besluttede sig for, at udbyde yogaundervisning til teenagere.

- Jeg oplever, at yogaen giver de unge en ro og fortrolighed med deres krop, som de kan bruge i hverdagen. Både når det kommer til lektielæsning eller i relationerne til andre mennesker.

Ifølge Pia Beck Rydhal kan yogaen koges ned til, at den giver ro i kroppen og i tankerne, og at der komme styr på åndedrættet.

- De tre ting virker helt naturligt beroligende på kroppen, og den feedback jeg får fra de deltagende teenagere er, at de slapper mere af, at de har lettere ved at koncentrere sig, og at de ikke tænker lige så meget over, hvad andre tænker.

Yogaen bliver et redskab for de unge

Yogainstruktør Hanne Brosbøl er endnu en yogainstruktør, der har undervist teenagere i yoga. Hun oplever, at de unge skal manøvrere rundt i en travl hverdag, hvor de møder mange krav. Især fra sig selv.

Derfor koncentrerer hun i høj grad sin undervisning omkring den mentale del af yogaen, som man også kender som mindfulness.

- Det handler i virkeligheden om selvværdstræning. Jeg prøver på at skabe en modpol til deres dagligdag, hvor de oplever, at de skal leve op til en masse forventninger. Igennem yogaen forsøger jeg ændre deres fokus.

Mere konkret betyder det ifølge Hanne Brosbøl, at yogaen kan blive et redskab for de unge, hvor de får plads til at fokusere på dem selv, deres udfordringer og det de er gode til.

Ekspert: Yoga er blevet cool gymnastik

Yogaen kommer oprindeligt fra Indien og var i sit udgangspunkt en del af den religiøse tradition, man i dag kender som hinduisme og til dels buddhisme. Men efter sit indtog i Vesten har yogaen ændret udgangspunkt. Det fortæller Jørn Borup, der er lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.

- De religiøse elementer er skrællet af, og yogaen er blevet en del af den udbredte sundheds- og kropsdyrkelse, man ser i Vesten. I samme omgang er yogaen blevet mere individualiseret, siger Jørn Borup.

Han forklarer, at det betyder, at folk vil dyrke yoga på deres egne præmisser, hvorfor der også har fundet en naturlig opdeling af brugere sted. Det ser man blandt andet ved, at der i dag findes mange forskellige yoga-udbud.

Her i blandt yoga for teenagere.

- At teenagere finder yoga godt, er indlysende: Det er en mere slow og cool form for gymnastik, der kan bruges til at træne og disciplinere krop og sind. Yoga indskrives fint i fortællingen om mindful livskvalitet, der afhjælper alt fra fedme til depression, stress og lavt selvværd.

FacebookTwitter