Trompeten er et instrument til krig

Den første trompet så dagens lys for mere end 3500 år siden. Siden er den blevet brugt både i krig, samt i klassisk og rytmisk musik. Mød trompetist Karl Husum.

Tre meter metalrør, et mundstykke og en buzz-lyd gennem stramme læber - det er i al sin enkelhed en af Verdens mest gennemprøvede instrumenter. Og konceptet holder. De første trompeter kan dateres til 1500 år før vor tidsregning.

I dag hører de lige godt hjemme i klassisk som i jazz og pop. Oprindelig var trompeten et signalinstrument der kaldte til kamp eller afblæste den, og trompetisterne var derfor nogle af de bedst bevogtede medlemmer af en militær deling. Der skulle helst ikke gå forkerte signaler af sted.

Som et skrydende æsel

Klangen var skrækindjagende og kunne sammenlignes med et skrydende æsel. Men i middelalderen blev man bedre til at forarbejde metallet og i renæssancen kom instrumentets gennembrud som musikinstrument. De moderne ventiler kom til i midten af 1830'erne og gav instrumentet mange flere klangmuligheder.

Karl Husum er trompetist i DR SymfoniOrkesteret. Hør ham ude til højre her på siden. Han fortæller om sit instrument, demonstrerer klang og teknik, og spiller uddrag fra værker, der er båret af trompetens udvikling.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a5353a11f9d09b43e06f9

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter