Tusindvis af nordmænd klager over tv-vært med tørklæde

Et valgprogram har gjort NRK-seere rasende, fordi værten bærer muslimsk hovedbeklædning.

Debattør Faten Mahdi Al-Hussaini er 22 år og vært på det norske program 'Faten tar valget', som skal få unge til stemme ved Stortingsvalget. (Foto: Christian Breidlid © © NRK)

Et politisk tv-program med den unge, norske debattør Faten Mahdi Al-Hussaini har fået mere 3.000 norske tv-seere til at klage til tv-kanalen NRK.

Årsagen er, at Faten Mahdi Al-Hussaini i programmet bærer sin muslimske hovedbeklædning, en hijab.

Og det er således faldet flere af seerne for brystet, fordi de, ifølge NRKs generaldirektør, Thor Gjermund Eriksen, mener, at NRK fjerner kristne værdier og symboler fra tv-skærmen.

Generaldirektøren er rystet over 'de hadefulde klager', siger han til det norske medie Aftenposten.

- Det udløses af, at en ung, norsk, muslimsk pige er synlig i det offentlige rum. Det er stærke og mørke kræfter, som ønsker, at den muslimske ungdom ikke skal være synlig, siger Thor Gjermund Eriksen.

Generaldirektøren fortæller, at flertallet af klagerne drager paraleller til en episode fra 2013, hvor en nyhedsoplæser ikke måtte bære et kors. Men generaldirektøren mener ikke, at de to sager kan sammenlignes, idet nyhedsværter ifølge ham skal være neutrale.

Ikke et religiøst program

NRK har hyret den muslimske debattør til at lede programmet 'Faten tar valget', hvor hun i løbet af den igangværende norske valgkamp om Stortinget skal finde ud af, hvor hun skal sætte sit kryds.

Ifølge generaldirektør Thor Gjermund Eriksen er tv-programmet ikke et religiøst program, men en udsendelse som skal få de unge nordmænd til at tage stilling til Stortingsvalget.

- Faten er en stærk, ung stemme i den norske offentlighed. Hun er modig og har evnen til både at konfrontere og bygge bro. Vi er glade for at have hende med i NRKs valgdækning, lød det fra NRKs redaktionschef Håkon Moslet, da tv-stationen 2. august præsenterede Faten Mahdi Al-Hussaini som ny på skærmen.

Den dag forholdte Faten Mahdi Al-Hussaini sig selv til sit valg af beklædning og udtalte i pressemeddelelsen:

- Fordi jeg går med hijab, har jeg også lyst til at vise alle unge mennesker i Norge i dag, at vi er lige, selvom jeg bruger en religiøst hovedbeklædning, som for nogen kan være intimiderende. Jeg vil vise andre piger med hijab eller religøse klæder, at det ikke begrænser dem, og de kan blive hvad som helst, så længe de har, hvad der kræves. Jeg har lyst til at være et forbillede og give unge piger håb, sagde hun.

Kulturminister blander sig

Norges kulturminister er nu gået ind i debatten og siger til Aftenposten, at de stærke reaktioner på Faten Mahdi Al-Hussaini tv-optræden svækker debatten.

- Vi ved, at mange mennesker nægter at deltage i den offentlige debat, fordi de bliver mødt med hetz, chikane og hadefulde ytringer. Det gør, at vigtige stemmer tier, siger kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Facebook
Twitter