Tutankhamon humpede og døde af malaria

Den unge farao Tutankhamon blev ikke myrdet, men døde sandsynligvis af malaria og et fatalt fald, visre undersøgelser.

Kong Tutankhamon, den unge, egyptiske farao, der døde som 19-årig i 1324 f.Kr, humpede rundt på skrøbelige ben, havde klumpfod, og så var malaria en medvirkende årsag til hans død.

Det viser undersøgelser, som et internationalt hold forskere onsdag afslørede i Egypten.

Der har været mange spekulationer om den unge faraos liv, siden hans storslåede gravkammer blev opdaget i 1922 i Kongernes Dal i Egypten.

Troede han blev dræbt

Hidtidige forskere har spekuleret i at Tutankhamon blev slået ihjel, blandt andet på grund af et hul i den afdøde faraos kranie.

Men de nye undersøgelser, som blandt andet inkluderer CT-skanninger og dna-prøver, viser, at Tutankhamon var skrøbelig og i sidste ende døde af et fald.

- Vi har fundet dna-beviser, som viser, at han havde meget svær malaria. Han var syg, svag og gik med krykker, siger chefen for Egyptens kulturarvsstyrelse, Zahi Hawass, som peger på, at hullet i hovedskallen stammer fra mumificeringen af liget.

Søn af søskende

Zahi Hawass' forskerhold har i løbet af de seneste to år undersøgt 11 mumier fra Kongernes Dal for blandt andet at se, om de var i familie med hinanden. Og ifølge undersøgelserne var Tutankhamons far faraoen Akhnaton, der regerede fra omkring 1351 til 1334 f.Kr.

Akhnaton var gift med sin egen fuldblodssøster, og denne slags indavl har angiveligt svækket den unge Tut, hvis forældre altså var søskende, skriver National Geographic.

Akhnatons mumie har hidtil været ukendt, men undersøgelserne har ligeledes afsløret, at den tidligere uidentificerede mumie i grav "KV 55" tilhører Akhnaton.

Helt almindelig mand

Skanningerne af Tutankhamon og hans familie viser også, at deres fysiske fremtoning ikke er så feminin, som det ellers fremgår af de gyldne gravbuster med høje kindben, store øjne og fyldige læber.

- Folk har sagt, at han (Akhnaton, Tuts fader, red.) var afvigende og feminin, men han var en almindelig mand som alle os andre, siger Hawass.

Tutankhamon selv nåede at regere fra 1333 til 1324 f.Kr.

Facebook
Twitter