Tv-kvinder blandt de nye navne i Kraks Blå Bog

Torsdag udkommer Kraks Blå Bog med 8.501 biografier af de mest betydningsfulde danske kvinder og mænd. Der er blevet plads til et par overraskelser.

Livstilsekspert Anne Glad og tv-vært Signe Molde, begge kendt fra DR, er blandt de nyoptagne i Kraks Blå Bog. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Agnete Schlichtkrull © dr)

Engang var Kraks Blå Bog befolket af mænd med titel af professor, direktør eller formand. Dem er der fortsat flest af i 2017-udgaven, som udkommer torsdag.

Men redaktionen bag det 2,2 kilo tunge opslagsværk ønsker mangfoldighed - ikke kun inden for køn, men også når det kommer til titler og beskæftigelsesområder.

Derfor er der også blevet plads til blandt andre tv-vært Signe Molde og Hans Pilgaard, livsstilsekspert Anne Glad, kendt fra DR-programmet 'Kender du typen?', skuespiller Thomas Bo Larsen og Sara Slott-Bruun Petersen, som vandt sølv ved OL i Rio i 2016.

For Blå Bog skal afspejle Danmark, siger Bolette Rud. Pallesen, digital chef på Gads Forlag.

- Vi har et blik for, at bogens indhold skal være et udtryk for, hvordan det danske samfund ser ud. Hvor bogen tilbage i historien har været meget konservativ, så prøver vi at være bredere, så for eksempel sportsstjerner finder vej, siger Bolette Rud. Pallesen.

Livsstilseksperten Anne Glad fra blandt andet 'Kender du Typen?' er altså blandt de nyoptagede i Kraks Blå Bog:

Og det samme er tv-vært Signe Molde, der er vært for 'Quizzen med Signe Molde' på DR2:

Skal have præsteret noget særligt

Men selv om mange af de nyoptagede er kendt fra medierne, så er det ikke nok til at blive en del af det eksklusive værk, der ikke alene oplyser om faglige bedrifter. Også navne og stillinger på forældre, ægtefælle og svigerforældre kan få plads i de smalle spalter.

For at stå side om side med andre betydningsfulde, så skal man have præsteret noget særligt inden for sit fag, hvad enten det er i forsker- eller underholdningsverdenen.

- Det vigtigste valgkriterium er, at de optagne skal have en særlig betydning inden for deres fagområde. En flygtig kendisfaktor kan ikke skaffe folk en plads i bogen, siger hun.

Det kan derimod særlig viden. For eksempel er professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet optaget. Det er hendes forskning, der har vist, at Egtvedpigen slet ikke var dansker, men sandsynligvis blev født i Sydtyskland.

I det hele tager er der skruet op for videnskaben. Også robotforsker Henrik Lautrup Lund fra DTU og professor Lars Valeur Køber fra Rigshospitalet kan glæde sig over at være blevet en del af det udvalgte selskab.

I alt er der denne gang optaget 178 nye navne. Se hele over de nyoptagne her.

Heriblandt altså OL-sølvvinder Sara Slott-Bruun Petersen:

Og 'Bedrag'-hovedrolleindehaveren Thomas Bo Larsen:

/ritzau/

Om Kraks Blå Bog

  • Kraks Blå Bog udkom for første gang i 1910. I år er 178 nye navne kommet med i det eksklusive selskab.

  • Kraks Blå Bog 2017-2018 indeholder i alt 8501 biografier. 178 er nye navne, heraf 108 mænd og 70 kvinder.

  • Professorer, chefer, direktører og formænd er de mest almindelige titler.

  • Siden 1910 har 29.828 personer været med i bogen.

  • Det er forlagets redaktion, der afgør, om en person bliver optaget eller ej. 35 ulønnede fagkonsulenter, som er anonyme, medvirker på hver sit felt til at finde frem til de personer, der skal optages.

  • Kilde: Gads Forlag

Facebook
Twitter