Tv-vært bad Politiken overveje sit fornedrende sprog: Nu undskylder avisen

Lise Rønne er træt af sprogligt dovne og tydeligt kønsspecifikke beskrivelser af kvindelige tv-værter.

Lise Rønne er også vært på DR1’s Aftenshowet. Tidligere har hun blandt andet været vært på X-Factor.

Hvordan kan Politiken forsvare at lægge spalteplads til et sprog og en tone om kvinder, som burde høre en anden tid til?

Sådan lød spørgsmålet fra mangeårig tv-vært Lise Rønne, da hun i går kommenterede avisens anmeldelse af DR-programmet 'Helt Lyrisk' i skarpe vendinger for at skrive sprogligt dovent og nedladende om kvindelige tv-værter.

I anmeldelsen kritiserer kulturskribenten Bo Tao Michaëlis dels programmet.

Samtidig retter han en mere personlig kritik mod "den i andre sammenhænge ferme" programvært Lise Rønne, idet hun ifølge Bo Tao Michaëlis "vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil på energi af velvillighedens intentioner bestrøet med søde superlativer".

En kritik, Lise Rønne opfatter som en gentagelse af "tydeligt kønsspecifikke nedladenheder", Politiken tidligere har lagt spalter til.

Sylehøje stiletter i TV-Avisen

Lise Rønne skriver i sin kommentar, at "usynlige strukturer" og "en kulturelt nedarvet diskursivitet" gennemsyrer vores måde at se og forstå køn på i en sådan grad, at vi for det meste ikke selv er bevidste om det.

Alligevel irriterer det hende, at tv-værter gang på gang står for skud.

Hun fremhæver i den forbindelse mandlig undren over en kvindelig tv-værters høje hæle, der blev luftet i en anmeldelse af DR's TV-Avisen fra april. Her pointerede Politiken-journalisten Rasmus Bech, at han ikke forstod, hvad de "sylehøje stiletter" tv-værten "stavrede af sted fra den ene kameravinkel til den anden" skulle signalere.

Vimser er ikke noget, Lise Rønne mener, hun gør. Og hun ser ikke stilletter som en indikation på, at der ikke er så meget mellem ørene. Så hvorfor skal Politikens skribenter fremhæve den slags, når de skriver om kvindelige tv-værter?

Avisen undskylder anmeldelse

Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen har i dag svaret på Lise Rønnes undren og spørgsmål. Svaret er klart:

For en avis, der "går ind for ligestilling og er imod alle former for chauvinisme" er det svært at forsvare fornedrende og sexistiske kommentarer til kvindelige studieværters udseende og ageren.

- Behøver en af Politikens mangeårige tv-anmeldere at skrive i en tv-klumme i Danmarks største morgenavis, at »værtinden Lise Rønne vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil«. Nej, det behøver han ikke, skriver Mette Davidsen-Nielsen i sit svar.

Hun har, skriver hun desuden, været i dialog med Bo Tao Michaëlis, som i en mail til Lise Rønne nu har undskyldt og beklaget, at han lod sin irritation over programmet gå ud over værtsrollen.

Mere selvkritik i redigeringen

Lise Rønne nævner selv i sin kommentar, at det "selvfølgelig" ikke kun drejer sig om hende, men om det bredere problem med sproget.

Netop det adresserer Politikens kulturredaktør videre i sit svar til Lise Rønne.

- På Politiken kommer vi ikke til at udarbejde retningslinjer, hvor ord som »vimse« eller »småneurotisk« forbydes. Klummer og kommentarer vil altid udtrykke skribentens egne holdninger og skrives i deres personlige stil, skriver Mette Davidsen-Nielsen.

Hun tilføjer dog, at hverken "småneurotisk" eller "vimse" er kønsneutrale ord.

- Lise Rønnes kronik er endnu en anledning for os, der arbejder med sproget, til at blive mere selvkritiske og præcise og skarpere i redigeringen, lyder det fra Politikens kulturredaktør.

Andet end det rent visuelle

En række kvindelige musikere opfordrede i november Politikens skribenter til at fokusere på musikken i deres anmeldelser af kulturbegivenheder eller nye udgivelser i stedet for at kommentere kunstnernes udseende eller kropslige fremtoning.

Det skete, efter at anmelder Kim Skotte havde kaldt Julie Aagaard, der komponerer under kunstnernavnet Kill J, for 'ultratynd og spidsnæset'.

Kim Skotte undskyldte efterfølgende, mens Erik Steinskog, lektor i musikvidenskab på Københavns Universitet og forsker i musik og køn, forsvarede anmeldelsen med, at det er en integreret del af popkulturen at dyrke udseendet.

I samme åndedrag sagde Erik Steinskog dog, at anmelderne i dag er nødt til at blive bedre til at forholde sig til andet end det rent visuelle.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Bo Tao Michaëlis. Han har ikke ønsket at kommentere.