Tv-vært raser over fyring efter jødehadske udtalelser: Man har gjort mig til syndebuk

Nick Cannon påstod blandt andet, at hvide mennesker mangler "soul".

Nick Cannon, tidligere vært på 'America's Got Talent' og nu også tidligere ansat hos tv-netværket ViacomCBS, efter han i slutningen af juni offentliggjorde en podcast, hvori han fremlægger jødehadske konspirationsteorier. (Foto: FRED PROUSER © (c) Ritzau Scanpix)

Det er den 30. juni 2020. To mænd sidder ved et bord. På bordet er mikrofonerne tændt, og kameraerne ruller. De to mænd er nemlig ved at optage et afsnit af podcasten 'Cannon's Class'.

Det er komiker, rapper og tv-personlighed Nick Cannon, kendt som blandt andet vært på 'America's Got Talent', 'Wild 'N Out' og 'The Masked Singer', og hans gæst, rapperen Professor Griff, der har sat sig til rette.

Sidstnævnte var medlem af hiphop-gruppen Public Enemy, men blev i 1989 blev smidt ud af gruppen efter at have luftet jødehadske holdninger i flere interviews.

Og det er netop de jødehadske udtalelser, der er på dagens program.

I videopodcasten, der siden er blevet fjernet fra YouTube, forsvarer værten Nick Cannon nemlig Professor Griffs udskældte udtalelser. Det gør Cannon, alt imens han i sit forsvar for Griff selv begiver sig ud i jødehadske konspirationsteorier.

Professor Griff, der er rapperen Richard Griffins scenenavn, optræder som gæst på det omdiskuterede og nu slettede afsnit af Nick Cannons podcast 'Cannon's Class'. (Foto: Ethan Miller © 2007 Getty Images)

Konspirationsteorierne går kort fortalt går ud på, at fordi jøderne (og hvide mennesker generelt) mangler farvestoffet melanin i deres hud, så er de ikke ligeså medfølende, som folk med melanin i huden er.

De mangler "soul", eftersom medfølsomhed udelukkende hæfter sig i hudens farvestof melanin, skal det forstås.

I samme konspirationsteori, som Nick Cannon og Richard Griffin altså fremfører som den skinbarlige sandhed i podcasten, konkluderer de også, at sorte mennesker er det sande hebraiske folk, og at jøderne på grådig og barbarisk vis har stjålet den identitet fra de sorte.

Det leder altsammen til den konklusion, at Professor Griff, med det borgerlige navn Richard Griffin, ikke kunne have sagt noget antisemitisk i sin tid, når nu han i bund og grund selv er semit - altså af jødisk oprindelse.

Udtalelserne har fået mange til at kritisere Nick Cannon.

I tirsdags, knap to uger efter podcastafsnittet blev udgivet, offentliggjorde mediekoncernen ViacomCBS, at de har fyret Cannon på baggrund af hans udtalelser. Særligt fordi han ikke havde undskyldt efterfølgende.

- Vi har talt med Nick Cannon om det afsnit af hans podcast 'Cannon's Class' på YouTube, der promoverede hadefulde udtalelser og spredte antisemitiske konspirationsteorier, udtalte en talskvinde fra ViacomCBS til mediet Variety.

- Selvom vi støtter løbende uddannelse og dialog i kampen mod fordomme, er vi dybt bekymrede over, at Nick hverken har undskyldt eller erkendt at have styrket antisemitismen, og vi afslutter derfor vores samarbejde med ham.

Her ses Nick Cannon og model Heidi Klum til Nickelodeon Kids' Choice Awards i Los Angeles 2011. Cannon har i mange år haft værtsroller på børnekanalen, der ejes af tv-netværket ViacomCBS. (Foto: Mario Anzuoni © (c) Ritzau Scanpix)

Et bittert farvel

Det har betydet en fyreseddel fra blandt andet tv-sketch-konceptet 'Nick Cannon Presents: Wild 'N Out' og ikke mindst en mediekoncern, som Cannon har været en del af i over tyve år.

En afsked som hovedpersonen i sagen mildest talt ikke er tilfreds med.

I en lang opdatering på sin Facebook-side anklager Nick Cannon ViacomCBS for at bruge denne mediestorm til at skille sig af med ham, blandt andet fordi han er en åbenmundet sort mand, skriver han:

- (...) Man har brugt situationen til at gøre en åbenmundet sort mand til syndebuk.

- Jeg vil ikke lade mig mobbe, blive gjort tavs eller lade mig konstant undertrykke af en organisation, gruppe eller virksomhed. Jeg er skuffet over, at Viacom ikke forstår eller respekterer styrken af det sorte fællesskab, skriver han.

Dagen inden fyresedlen, den 13. juli, prøvede Nick Cannon i en Facebook-opdatering at forklare sit eget standpunkt. Dog uden at undskylde.

- Alle, der kender mig, ved, at jeg ikke har noget had i mit hjerte eller ondskabsfulde intentioner. Jeg støtter hverken hadefuld tale eller spredning af hadefuld retorik. Vi lever i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde før at fremme fællesskab og forståelse, skriver han blandt andet.

Nick Cannon var gift med superstjernen Mariah Carey fra 2008 til 2016. Sammen har de to børn. Her ses de sammen til Nickelodeons 'Kids' Choice Awards' i 2017. (Foto: Mike Blake © (c) Ritzau Scanpix)

Bedre sent end aldrig

Undskyldningen er så til gengæld kommet nu. Også på Facebook:

- Først og fremmest vil jeg gerne give min mest dybtfølte undskyldning til mine jødiske søstre og brødre for de sårende og splittende ord, der kom ud af min mund under interviewet med Richard Griffin.

- De forstærkede de værste stereotyper om et stolt og mageløst folk, og jeg skammer mig over det misinformerede og naive sted, mine ord kom fra, skriver han.

Nick Cannon skriver desuden, at han er taknemmelig for, at flere rabbinere og andre højtstående folk fra det jødiske samfund har kontaktet ham, alene for at gøre ham klogere på den jødiske historie – og ikke for at "straffe" ham.

For et år siden stod Nick Cannon (tv) på sejrsskamlen, da han vandt prisen 'Bedste vært' til MTV Movie and TV Awards. Han vandt for sin værtsrolle i sketchshowet 'Wild 'N Out', men var også nomineret i samme kategori for sin værtsrolle i programmet 'The Masked Singer'. (Foto: Mike Blake © (c) Ritzau Scanpix)

Men hvor den undskyldning altså lander et døgn for sent til at redde hans ansættelse hos ViacomCBS, har tv-stationen Fox valgt at beholde den nu udskældte tv-personlighed. Her er Cannon vært på det store tv-underholdninsgprogram 'The Masked Singer'.

- Da vi blev gjort opmærksomme på Nick Cannons interview med Richard Griffin på YouTube, begyndte vi med det samme en dialog med Nick, sagde Fox i en udtalelse onsdag aften, amerikansk tid.

- Han erkender og undskylder helt tydeligt, at hans ord var forkerte og både manglede forståelse og kontekst, og at de utilsigtet promoverede had. Det var vigtigt for os at se, udtaler Fox.

- På baggrund af dette, og med troen på, at situationen kræver dialog, vil vi fortsætte samarbejdet med Nick og hjælpe ham med at føre denne vigtige dialog. Fox fordømmer alle former for had mod ethvert fællesskab, og vi bekæmper fordomme af enhver art.

FacebookTwitter