Tycho Brahe lægges tilbage i kisten

Knogler og hårrester fra Tycho Brahe er lagt tilbage i kisten, som fredag bliver genbegravet i Prag.

Efter at have været forstyrret og undersøgt på kryds og tværs bliver Tycho Brahes menneskelige rester torsdag lagt tilbage i kisten. Den lille tinkiste bliver forseglet forsvarligt med svejseudstyr, så den er klar til at komme ned på sin plads i Týnkirken i Prag.

Torsdagen er gået med undersøgelser i laboratoriet, hvor medicinske antropologer har lavet fysiske beskrivelser af materiale samt besøg på bymuseet i Prag, hvor Tycho Brahes ligdragt har været opbevaret siden mandag.

- Lige nu ligger dragten i fuld udstrækning på et bord på museet, så man kan se alle dens mønstre, som blev skabt for over 400 år siden, siger projektleder og lektor i middelalderarkæologi Jens Vellev.

Lettet over genbegravelse

En fotograf fra Aarhus Universitet skal sammen med Jens Vellev også fotografere krypten i kirken, hvor Tycho Brahe har hvilet, med enkelte afbrydelser, siden 1601.

Når Brahe ved en større ceremoni fredag bliver genbegravet, bliver det med en lettet projektleder som tilskuer.

- Jeg har undervejs været lidt nervøs for, om vi kunne nå det hele. Der har nemlig været mange personer involveret i processen, hvilket har forsinket det lidt, siger Jens Vellev.

Prøver skal løse mysterium

Prøverne skal vise, hvordan Tycho Brahes helbred var, da han var i live fra 1546 til 1601. Og på grund af de mange myter om den verdenskendte astronoms død vil forskerne også forsøge at klarlægge dødsårsagen.

Den mest kendte fortælling om Tycho Brahes død er, at hans urinblære sprængte, da han ved at middagsselskab ignorerede tissetrangen.

/ritzau/