Tycho Brahe lagt tilbage i graven

Tycho Brahe er atter blevet begravet i Prag. Hovedmanden bag projektet regner med, at det ikke er sidste gang, at astronomen bliver forstyrret i sin grav.

For tredje gang er den danske astronom Tycho Brahe blevet begravet i Týnkirken i Tjekkiets hovedstad, Prag. Efter at have været borte fra sin plads i krypten under kirkegulvet siden mandag, returnerede den lille tinkiste med Brahes jordiske rester fredag eftermiddag.

I løbet af den tid er der taget prøver af blandt andet knogler og hårrester fra kisten til forskellige undersøgelser. Forskere vil nemlig gerne finde ud af mere om Tycho Brahes helbred, da han levede, og ikke mindst, hvorfor han døde.

Skal fejres i aften

Hovedmanden bag projektet, lektor og middelalderarkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet, var også til stede i Týnkirken.

- Jeg er glad for, at vi er kommet godt igennem ugen. Nu skal vi fejre det i aften, og jeg er spændt på om det bliver champagne eller tjekkisk øl, vi skal indtage, siger Jens Vellev til Ritzau.

Begravelsesceremonien i kirken blev forestået af den tjekkiske ærkebiskop Dominik Jaroslav Duka og varede cirka halvanden time. Holmens Kirke Kor fra Danmark optrådte ved begivenheden, hvor også den danske kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) var med og holdt tale.

Tycho Brahes tinkiste var til lejligheden blevet renset og låget loddet til. I kirken blev der hældt lidt vievand over kisten, inden den blev sænket ned på et nyt trægulv i gravrummet under kirkegulvet.

Næppe sidste gang

Selv om Tycho Brahe nu er kommer i jorden for tredje gang, så tror projektlederen, at det ikke bliver den sidste.

- Han bliver helt sikkert taget op igen. Om 100 år kan der helt sikkert laves nogle undersøgelser, som vi ikke kan i dag. Så jeg regner med, at Tycho Brahe kommer op igen, siger Jens Vellev.

I starten af 2011 kommer de første resultater af prøverne, som måske kan vise, hvad Tycho Brahe døde af. En af de mest sejlivede teorier om årsagen til astronomens død er, at han sprængte sin urinblære, da han ved et middagsselskab ignorerede sin tissetrang.