Tycho Brahes næsetip mangler

Ligdragten, som Tycho Brahe blev begravet i, er i langt bedre stand, end arkæologerne havde håbet på. Men dermanglede også noget i kisten i Prag.

Både knogleresterne af den danske astronom Tycho Brahe og hans klædedragt viser sig at være i overraskende god stand mere end 400 år efter hans død.

Det fortæller holdet bag opgravningen af den verdenskendte dansker, som i 1601 blev stedt til hvile i Týnkirken i Prag.

- Jeg er meget glad på holdets og mine egne vegne. Det er gået langt bedre, end vi havde frygtet, siger projektleder og middelalderarkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet.

Overblik over Tychos krop

Forude venter nogle lange dage for forskerne. De vil finde ud af, hvordan den legendariske astronom levede og døde, og derfor har de fået løftet hans tinkiste op fra sin plads under kirkegulvet.

I laboratoriet på Tjekkiets Nationalmuseum har forskerholdet nu lagt alle knoglerne i orden og dannet sig et overblik over Brahes krop.

Ligklæde i brokadesilke

Men det er ikke Brahes knogler og hårrester, som har overrasket dem mest. Det er derimod det tekstil, som også var i kisten. Der er tale om en klædedragt, lavet i silke med mønstre.

- Vi havde ikke regnet med, at stoffet var i så fin stand. Der er tale om brokadesilke, som formentlig er fremstillet i Italien i slutningen af 1500-tallet, fortæller Jens Vellev.

Forskerne har bidt mærke i, at sykanterne på dragten er ganske primitive. Derfor tyder det på, at der er tale om et ligklæde og ikke en dagligdagsdragt.

- Vi er faktisk ret sikre på, at det er et ligklæde, siger Jens Vellev.

Torsdag bliver ligklædet leveret til nogle tekstileksperter, som skal undersøge det.

- Vi tager ligklædet ud til bymuseets laboratorium, hvor der sidder nogle folk, som har forstand på den slags. I forvejen har de nogle stumper fra samme ligdragt, der blev taget ud af graven i 1901, da Brahe blev gravet op første gang, fortæller den danske arkæolog.

Huller i tænderne?

I de kommende dage bliver Brahes knogler og kranie CT-skannet, og på den måde kan man genskabe Tycho Brahes krop i et 3D-billede. Selv om Brahes dødsårsag er genstand for megen opmærksomhed i forbindelse med projektet, så er der også andre spørgsmål, der skal opklares.

Ved at blive klogere på Tycho Brahes helbredstilstand frem til hans død kan man nemlig sige noget om, hvordan datidens folk levede. Man kan eksempelvis se på tænderne, om han spiste søde sager, for så vil der sandsynligvis være huller i dem - og det har overraskende ikke vist sig at være tilfældet.

Kraniet i god stand

Og der var også andre bemærkelsesværdige ting i tinkisten.

I 1901 tog man et fotografi af Tycho Brahes kranie, og da forskerne nu - mere end 100 år senere - sammenlignede Brahes kraniefront med fotografiet, stemte det fuldstændig overens.

- Kraniet var bevaret, ligesom det var i 1901, siger Jens Vellev.

Næsetippen manglede

Noget, der til gengæld manglede i forhold til undersøgelserne i 1901, var den grønne farve omkring Brahes næse. Astronomen havde mistet sin næsetip ved en duel i sine unge dage og fik herefter konstrueret en substitut af sølv og kobber, som han bar rundt på. Kobberet skulle efter sigende have afgivet en grøn farve, som man kunne konstatere på Brahes kranie, da man undersøgte det i 1901. Men den farve er altså ikke længere til at se.

Fredag bliver den verdenskendte danske astronom for tredje gang begravet i Týnkirken. Denne gang står den tjekkiske ærkebiskop for ceremonien, hvor også den danske kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil være til stede.

/ritzau/