Tyrkiets præsident blander sig i ny Netflix-produktion. Nu dropper streaminggiganten serien helt

Erdogan krævede homoseksuel karakter fjernet. Det nægtede Netflix.

Netflix-serien 'If Only' bliver ikke til noget, da man ikke vil fjerne en homoseksuel karakter. Tidligere i år kom også serien 'Love 101', hvor billedet her er fra, i den tyrkiske regerings søgelys, da et rygte om, at serien ville introducere en homoseksuel karakter, spredte sig. Netflix meddelte hurtigt, at rygtet ikke var sandt. (© Netflix)

Netflix har valgt at droppe produktionen af en ny tyrkisk serie, 'If Only', kort før, optagelserne skulle være gået i gang.

Det sker, efter landets regering har krævet, at en homoseksuel karakter i serien skulle skrives ud. Et krav, som Netflix altså ikke har indvilliget i at følge.

- På grund af en homoseksuel karakter har vi ikke fået tilladelse til at filme serien, fortæller seriens tyrkiske manuskriptforfatter Ece Yorenc til det tyrkiske filmmedie Altyazi Fasikul i et interview, der er blevet oversat af Financial Times.

Netflix har desuden selv bekræftet, at serien er blevet droppet.

Det var den prisvindende manuskriptforfatter Ece Yorenc (tv.), der stod bag manuskriptet til serien 'If Only'. Her ses hun med filmproduceren Kerem Catay til Emmy Awards i 2018. (Foto: Anadolu Agency © 2018 Anadolu Agency/Getty Images)

Serien skulle have handlet om en ulykkeligt gift tvillingemor, der pludselig bliver hevet 30 år tilbage i tiden til den dag, hendes mand friede til hende.

Hvilken af karaktererne, der skulle have været homosekuel, fremgår ikke, men ifølge Ece Yorenc skulle serien ikke indeholde hverken homoskesuelle sexscener eller fysisk kontakt mellem den homoseksuelle karakter og andre i serien.

Det er ikke første gang, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hans konservative regering har held med at påvirke populærkulturen.

Tidligere har de fået fjernet et afsnit af den amerikanske Netflix-serie 'Designated Survivor', hvor der optræder en fiktiv tyrkisk præsident, som den tyrkiske regering mente portrætterede Erdogan på fornærmende vis, hvilket er i strid med tyrkisk lovgivning.

Regeringen har også tidligere blokeret både YouTube og Wikipedia. Sidstnævnte blev blokeret i to et halvt år, da online opslagsværket nægtede at slette artikler, der omtalte Tyrkiet negativt.

DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der selv er bosat i Istanbul, forklarer, hvorfor der sker denne censur i landet:

- Erdogan og hans parti har i årevis ført en kulturkamp i Tyrkiet. Som konservative muslimer mener de, at de skal beskytte deres borgere fra det, de ser som dekadente, vestlige værdier.

Michael S. Lund nævner blandt andet indtagelse af alkohol, sex før ægteskabet, rygning og ikke mindst homoseksualitet som emner, Erdogan ikke ønsker at eksponere tyrkerne for.

- Homoseksualitet er ikke ulovligt i Tyrkiet, men det er stadig noget, Erdogans parti mener, man skal have hjælp for og ikke støttes i, forklarer Michael S. Lund.

Vil stramme grebet om YouTube, Twitter - og Netflix

Aflysningen af serien 'If Only' kom lige før den tyrkiske regering i dag, onsdag, fremlagde et lovforslag, der potentielt vil gøre det nemmere for regeringen at regulere og censurere sociale medier og streamingtjenester inden for landets grænser.

Netflix har allerede produceret flere tyrkiske serier. Iblandt dem er også serier, der viser bar hud, og folk der "kærester rundt og har sex uden for ægteskabet", fortæller Michael S. Lund.

Den tyrkisk-producerede Netflix-superhelteserie 'The Protector' har været en stor succes i Tyrkiet, fortæller mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der også selv har set serien. (© Netflix)

Og selvom det netop er eksempler på den vestlige kultur, som regeringen er imod, nyder tjenestens tyrkiske serier og film stor popularitet. Også hos de mere konservative seere.

- Hvis regeringen på et tidspunkt gør alvor af truslen om at blokere Netflix, tror jeg, det vil kunne koste dem nogle vælgere, forudser Michael S. Lund.

Tyrkiet er et kæmpe økonomisk marked

Om det nogensinde kommer så vidt, at regeringen blokerer Netflix, er han dog mere i tvivl om. For Netflix har allerede vist sig samarbejdsvillig.

- Modsat platforme som Twitter og YouTube, der i højere grad har en virksomhedsprofil baseret på ytringsfrihed, er Netflix i samtale med den tyrkiske regering, forklarer Michael S. Lund, der derfor giver et forsigtigt, men kvalificeret gæt på, at Netflix nok også vil være mere imødekommende over for de krav, den mulige nye lov vil sætte i kraft.

Skal man forstå, hvorfor Netflix lader sig kue af den tyrkiske regering, er forklaringen ifølge Michael S. Lund simpel: Penge.

- Der er 80 millioner indbyggere i Tyrkiet og en stor middelklasse, der har råd til at have et abonnement. Derfor er landet et kæmpestort marked for Netflix.

Netflix skjulte et afsnit af serien 'Designated Survivor' med Kiefer Sutherland for deres tyrkiske brugere efter kritik fra den tyrkiske regering. (© Netflix)

Inden coronakrisen ramte, havde Netflix bannere og store reklamer over alt i Istanbul, fortæller Michael S. Lund. Og det ser ikke ud til, at der er meget konkurrence. Hverken HBO eller Amazon er til at få øje på endnu, fortæller han.

Derfor har streamingtjenesten altså store økonomiske bevæggrunde for at være på god fod med den tyrkiske regering.

- Historien viser jo, at det bestemt ikke er tomme trusler, når Tyrkiet truer med at blokere store, populære tjenester, hvis de ikke makker ret, siger Michael S. Lund.

For stor en mundfuld for Netflix

Hvor Michael S. Lund ser Netflix' aflysning af 'If Only' som tilnærmelsesvis selvcensur, ser film- og serieekspert Frederik Dirks Gottlieb anderledes på sagen:

- Jeg ved jo ikke, hvad bevæggrunden bag beslutningen er, men min første tanke var, at det var et klogt træk fra Netflix' side.

Han mener nemlig ikke, at det nødvendigvis er et tegn på selvcensur.

- Havde de valgt at føje regeringen ved at skrive en homoseksuel karakter ud af serien, havde der været tale om censur af den kunstneriske frihed. I stedet har de valgt at sige, at hvis den karakter ikke må være i serien, så dropper de hele serien.

Frederik Dirks Gottlieb pointerer desuden, at Netflix på ganske få år har vokset sig til en stor, verdensomspændende virksomhed, der bruger "ustyrlige mængder penge" på film- og serieproduktion i lokale territorier verden over. Og den udvidelse kræver noget organisatorisk tilvænning.

- De skal pludselig sætte sig ind i love og uskrevne regler i verdenskulturerne og forstå traditioner og kulturer i de lande, de producerer i. Det har været for stor en mundfuld, og de har tydeligvis kæmpet med, hvorvidt de skal respektere en kulturs antiprogressive holdninger, eller om de skal arbejde ud fra deres eget moralske kompas.

Netflix producerer originalt indhold i flere lande verden over. Også i Danmark, hvor den post-apokalyptiske serie 'The Rain' har premiere på sin tredje og sidste sæson 6. august. (Foto: Per Arnesen / Netflix © Netflix)

Mens Netflix selv blot har bekræftet aflysningen, men undladt at kommentere yderligere på den, har en talsperson for streaminggiganten ifølge Indiewire i stedet sagt, at Netflix forbliver "dybt engageret i vores tyrkiske medlemmer og det kreative miljø i Tyrkiet", og at der er mange flere tyrkiske produktioner i gang og på tegnebrættet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter