Tyve stak af med kostbart Krøyer-maleri

Tre mænd er anholdt for tyveri af et P.S. Krøyer-maleri til 6,5 millioner kroner. Maleriet er fundet igen.

Det var en gevinst af de større, da tre mænd med lange fingre i weekenden brød ind i et privat hjem på Østerbro i København.

Gemt væk i en kælder

Mændene slap fra stedet med en større mængde guld og sølvsmykker samt frimærker og maleriet " Sankt Hansblus" af Skagensmaleren P.S. Krøyer.

- Maleriet er omkring 6,5 millioner kroner værd, men heldigvis har vi fundet det gemt væk i et kælderrum, siger den centrale efterforskningsleder Kristian Aaskov fra Københavns Politi.

Et uvurderligt hovedværk

Værket "Skt. Hansblus" er ifølge tidligere museumsdirektør på Skagens Museum, Annette Johansen, blandt den store danske kunstners absolutte hovedværker.

- Det færdige værk er uvurderligt og meget stort og befinder sig på Skagens Museum, men der må være tale om et af forarbejderne til værket, der også kan være særdeles kostbare, siger hun og fortsætter:

- "Skt Hansblus" er et af de sidste helt store hovedværker fra Krøyers hånd. Det er det sidste store gruppebillede, hvor alle kunstnerkoloniens hovedfigurer er samlet omkring sankthansbålet, siger hun.

Værdier for 8,5 mio.

Ifølge politiets pressetalsmand, Lars Borg, er der samlet forsvundet værdier for omkring 8,5 millioner kroner fra gerningsstedet.

- Vi kommer på sagen i forbindelse med, at en af mændene bliver anholdt. Det viser sig, at han har nogle mønter i en pose fra indbruddet, og så fører den videre efterforskning til de to andre og maleriet i kælderrummet, siger Lars Borg.

Uvist om tyvene kendte værdien

Det er uvist, om tyvene vidste, at maleriet fra 1906 havde så stor værdi, eller om det var tilfældigt, at de tog netop det billede med fra lejligheden.

- Men når man begår indbrud i det kvarter på Østerbro, så har man som tyveknægt formentlig en formodning om, at der er meget værdifulde genstande at finde, siger Lars Borg.

Kendt i forvejen

Den ældste af de anholdte er en 46-årig mand, der i forvejen er kendt af politiet for berigelseskriminalitet.

Han er efter anholdelsen blevet indlagt på et psykiatrisk hospital og vil derfor ikke være til stede i Københavns Dommervagt, når hans to medsigtede kumpaner skal for en dommer med krav om varetægtsfængsling.

De to yngre sigtede er en 25-årig mand og en 24-årig mand, der begge vil blive krævet varetægtsfængslet for det dyre indbrud.

Ritzau

Facebook
Twitter