Udbredt selvcensur blandt kunstnere

Ytringsfriheden herhjemme er truet, mener op mod halvdelen af 650 kunstnere ifølge en undersøgelse. De ville i dag vælge nogle motiver eller emner fra, siger kunstnerne.

Fire år efter Muhammed-tegningerne blev trykt, er der udbredt selvcensur blandt danske kunstnere og forfattere, viser en undersøgelse fra Ugebrevet A4.

Undersøgelsen er foretaget blandt 654 forfattere, billedkunstnere og museumsledere. Næsten halvdelen af de adspurgte mener, at ytringsfriheden herhjemme er truet, og hver ottende har forkastet "projekter" på grund af selvcensur.

Ville have sagt ja

Maleren og tegneren Jacob Herskin siger, at han i dag tænker sig ekstra grundigt om, inden han vælger motiv.

Han er ikke i tvivl om, at han ville have sagt ja, hvis Jyllands Posten i 2005 havde spurgt om en tegning.

- Hvis jeg den gang havde fået en opfordring til at lave en Muhammedtegning, så tror jeg, at jeg ville have arbejdet med det. Specielt hvis jeg havde været en fattig karikaturtegner, siger Jacob Herskin til DR Nyheder.

Men i dag ville han sige nej.

Allah ændret til Gud

- Jeg ville ikke bryde mig om at komme i en situation, hvor jeg skulle være bange for at bo, hvor jeg bor, og hvor jeg skulle kigge mig over skulderen for at se, at der ikke kommer én bag fra og skærer halsen over på mig, siger han.

Jacob Herskind er ikke alene. På Sjælland er krimiforfatteren Lotte Petri i færd med at lægge sidste hånd på et nyt manuskript.

Hendes romaner handler om nutidens terror, men hendes hovedskurk er ændret fra en araber til en etnisk dansk muslim. Hun har også ændret sit manuskript, så der står Gud og ikke Allah.

Kunstnere skal træde i karakter

- Muhammedtegningerne har gjort, at der er en grænse for, hvad man kan i forhold til kunsten. Og jeg tror ikke, at der er mange, der har lyst til at overtræde den grænse, siger Lotte Petri.

Præsten og forfatteren Kathrine Lilleør, kalder det usolidarisk, at nogle kunstnere løber skrigende væk i stedet for at forstå, at det er nu, at de skal træde i karakter og være solidariske med Kurt Westergaard og de enkelte, det muligvis kommer til at gå ud over.

Facebook
Twitter