Det bliver gratisaviserne metroXpress og 24timer, som kommer til at betale for, at internetmedier i fremtiden kan få mediestøtte.
Derimod går betalingsaviserne fri, skriver Politiken.
Det fremgår af den længe ventede rapport fra mediestøtteudvalget, som tidligere finansminister Henning Dyremose fremlægger fredag.
Social skævhed
Chefredaktør for metroXpress Jonas Kuld Rathje mener, at forslaget er socialt skævt, fordi gratisaviserne når 750.000 læsere, der i høj grad består af yngre danskere og etniske minoriteter, som medierne ellers har meget svært ved at nå.
- Det er dybt udemokratisk. De velbeslåede har lige fået Radio24syv til næsten 800 millioner kroner. Og alle morgenaviserne, TV 2 News og P1 henvender sig i forvejen til dem, og så er det lige vores læsere, som skal være taberne, siger Rathje til Politiken.
Vigtig demokratisk funktion
Mediestøtteudvalgets anbefaling møder også kritik fra professor Jørgen Poulsen fra Roskilde Universitet:
- Gratisaviserne når grupper, som ellers aldrig ville læse en avis. De har en vigtig demokratisk funktion, siger Jørgen Poulsen til Politiken.
MetroXpress og 24timer får i år 38 millioner kroner i distributionsstøtte, og den vil ifølge Politikens oplysninger falde til væsentligt under det halve i løbet af fem år.
Kun i de fire største byer
Søren Riis, som er direktør for metroXpress, siger, at hvis anbefalingen fra udvalget opnår støtte i Folketinget, vil gratisaviserne stoppe den landsdækkende distribution og koncentrere sig om de fire største byer.
Udvalgets enstemmige anbefaling går på, at internet- og mobilkunder skal kunne få støtte på lige fod med dagblade.
I stedet for at bruge 350 millioner kroner på at støtte omdeling af aviser skal støtten gå direkte til den journalistiske produktion, lyder det ifølge udkastet til rapporten, som Politiken er i besiddelse af.
Jo flere journalister, jo mere støtte. Og da metroXpress og 24timer tilsammen kun har 40 redaktionelle medarbejdere, mister de støtte.