Uenighed betyder færre bestsellere på eReolen

Brudte forhandlinger mellem store forlag og bibliotekerne betyder nu, at en række bestsellere forsvinder fra eReolen, hvor alle kan låne e-bøger.

- Vores brugere ville jo ikke kunne forstå, at man skulle reservere eller vente på at låne en e-bog, fordi andre har lånt den, siger Bo Fristed fra eReolen. og netop derfor kan bibliotekerne ikke blive enige med de store forlag. (© eReolen.dk)

Når du går ind på eReolen.dk i dag ligger der en række romaner af kendte forfattere som Klaus Rifbjerg, Lars Kepler og John Irving. Dem kan du låne som e-bog på bibliotekernes side for de digitale bøger.

Men vender du tilbage for at låne mere efter 1. november, så er mange af bestsellerne væk og udbuddet vil i det hele taget være mere sparsomt.

For efter at have forhandlet i weekenden er de store forlag og bibliotekerne gået hver til sit. De kan ikke blive enige om, hvordan eReolen - der i et år har fungeret som et forsøg - skal videreføres.

Det betyder, at der fra november ikke længere vil være bestsellere fra landets største forlag på siden.

En s

ucces skrumper indHjemmesiden har ellers været en succes. Omkring 100.000 danskere har lånt en bog til deres tablet, computer eller telefon og der har været masser at vælge imellem af både helt nye og ældre bøger.

Men ordningen har skadet salget af e-bøger, mener man hos de store forlag:

- I forsøgsperioden har vi stillet hele vores katalog af e-bøger til rådighed, og lånerne har haft fri adgang til både nye og ældre titler, og det er i dag helt uomtvisteligt, at det har skadet salget af e-bøger gennem boghandlerne, siger koncerndirektør i Gyldendal, Elisabeth Nøjgaard, til Politiken.

Hopper 2 meter tilbage

Bo Fridsted, der er formand for eReolen, er dog ikke bekymret for hjemmesiden, der nu skrumper lidt ind.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Vi har en bred opbakning i bibliotekssektoren og jeg tror, vi får et udmærket e-bogstilbud. Vi har taget et 8 meter langt spring frem og nu træder vi så lige et par meter tilbage. Men jeg har væddet med en om, at vi nok skal nå samme antal udlån i 2013, siger Bo Fristed til DR Kultur.

Vil du reservere bogen?

En af grundene til, at bibliotekerne og Gyldendal og Lindhardt & Ringhof ikke blev enige ved forhandlingerne forleden var, at forlagene ønsker, at der er et begrænset antal af hver e-bog. Det kunne være en løsning for de helt nye romaner, men at der er en licensordning på samtlige bøger, kan folkene bag eReolen ikke acceptere.

- Vores brugere ville jo ikke kunne forstå, at man skulle reservere eller vente på at låne en e-bog, fordi andre har lånt den, siger Bo Fristed.

Bestsellere er ikke alt

Udlånssiden eReolen tilbyder i dag bøger fra 127 forskellige forlag, og Bo Fristed forventer stadig at have omkring 100 forlag tilknyttet efter, at de store har trukket sig fra ordningen.

- Vi dør ikke, men vi kommer bare ud med et andet indhold. Vi vil blandt andet få digitaliseret gamle bøger og tilbyde engelske romaner. Bibliotekerne er jo ikke sat i verden for at opfylde brugernes sult efter bestsellere, siger Bo Fristed.

"Begge parter er tabere"

Men selvom Fristed ser med optimisme på fremtiden, så kan Pernille Drost, der er formand for Bibliotekarforbundet, ikke lade være med at ærgre sig over, at eReolen og de store forlag ikke kan blive enige:

- Begge parter er blevet tabere. Forlagene siger, de taber penge, fordi deres bøger kan lånes gratis på eReolen. Bibliotekerne siger, de har løbet et marked i gang. Desværre ved vi ikke, hvem der har ret, for man har aldrig foretaget undersøgelser, der viser, hvad eReolen har betydet for brugernes anvendelse af e-bøger, siger Pernille Drost til Politiken og uddyber:

- Formentlig har begge parter ret. Nogle undlader nok at købe, fordi de kan låne gratis, mens andre opdager e-bøgerne og gerne vil købe nogle titler selv.

Forlagene vil nu oprette en platform, hvor de kan tilbyde e-bøger til de enkelte biblioteker på licensbasis.