Ukraine er den store vinderfavorit i aften. Men kan man overhovedet holde Eurovision i Kyiv om ét år?

Skulle Ukraine vinde årets Eurovision, kan et andet land blive nødt til at træde til som værter for næste års konkurrence.

Oleh Psiuk er frontmand i gruppen Kalush Ochestra, der stiller op ved årets Eurovision for Ukraine. (Foto: JESSICA GOW © Scanpix)

Der er et ét land, som alle i Torino taler om: Ukraine.

Forud for aftenens store finale i årets italienske Eurovision-værtsby, er ukrainerne nemlig de klare storfavoritter til at vinde årets Grand Prix-trofæ – en position, Ukraine har haft hos bookmakerne, lige siden Rusland startede sin invasion af landet i slutningen af februar.

Ét spørgsmål presser sig dog på: Hvad gør man, hvis Ukraine rent faktisk går hen og vinder?

Eurovision-reglerne foreskriver nemlig, at vinderlandet normalt overtager værtskabet for næste års Grand Prix. Men er et stort Eurovision i Ukraine overhovedet realistisk i 2023?

Ikke hvis man skal tro Lisanne Wilken, der er lektor ved Aarhus Universitet og har forsket i sammenspillet mellem politik og Eurovision i netop Ukraine.

- Det er svært at forestille sig, at Ukraine skulle afholde et Eurovision næste år, det må jeg sige, lyder det fra Lisanne Wilken, der tilføjer:

- Men hvis krigen afsluttes inden længe og rent faktisk ender med én eller anden form for fred, så tror jeg, der fra ukrainsk side vil være en stor velvilje til at afholde et show i Kyiv. Det ville have så stor en symbolværdi for ukrainerne, at jeg tror, man vil gå meget langt for at kunne afholde konkurrencen.

Ukraine repræsenteres af bandet Kalush Ochestra og sangen 'Stefania', der handler om frontmandens egen mor. (Foto: Corinne Cumming © EBU)

Et andet land kan overtage værtskab

Selv hvis ukrainerne ønsker at tage værtskabet på sig, er spørgsmålet dog, om tv-organisationen EBU, der står bag Eurovision-formatet, vil gå med til det.

For fred eller ej, så vil et Eurovision i Ukraine blot ét år ude i fremtiden uden tvivl komme med store logistiske og organisatoriske udfordringer, mener Lisanne Wilken. Derfor tror hun, at EBU i tilfælde af ukrainsk sejr kommer til at granske alle muligheder for afholdelsen af næste års konkurrence.

- Det kan meget vel være, at EBU siger: "Okay, nu ser vi an, hvordan det går med krigen, og så tager vi en endelig beslutning om, hvor konkurrencen skal holdes, til august".

Der er dog også en anden mulighed.

- Alternativet er, at ukrainsk tv må samarbejde med en tv-station i et andet land, som så fysisk danner rammen om konkurrencen. Det kunne være Polen eller ét af de store lande som Tyskland eller Storbritannien.

Hvis et andet land skulle overtage værtskabet, ville det ikke være første gang, at Eurovision ikke afholdes hos forrige års vinder. Det er sket seks gange tidligere i historien, og i fire af tilfældene er netop britiske BBC trådt til som værter.

De seneste år har Storbritannien og Tyskland angiveligt også stået "stand-by", hvis Australien, der grundet de store tidsforskelle ikke kan huse konkurrencen, skulle vinde.

Derudover har borgmesteren i Stockholm, Anna König Jerlmyr, også tilbudt, at den svenske hovedstad kan overtage værtskabet for Ukraine.

Vil afholde Eurovision i et 'nyt og blomstrende Ukraine'

Over for DR Nyheder afviser den ukrainske tv-kanal Suspilne at bekræfte, hvorvidt man ønsker at afholde Eurovision i Ukraine til næste år, hvis landet skulle vinde.

Her afventer man først og fremmest resultatet af aftenens finale, lyder beskeden.

Tidligere har rapperen Oleh Psiuk, der er frontmand i det ukrainske Eurovision-band Kalush Ochestra, dog gjort det klart, at han drømmer om at se et Eurovision på ukrainsk jord næste år:

- Jeg vil gerne have, at Eurovision bliver afholdt i Ukraine. I et nyt, genopbygget og blomstrende Ukraine, som er endnu bedre, end før krigen brød ud, fortalte Oleh Psiuk til DR.

Se Kalush Ocehstra synge 'Stefania' på Eurovision-scenen:

Men selvom de ukrainske Eurovision-stjerner selv håber på sejren, så vurderer Lisanne Wilken, at arrangørerne hos EBU i kulissen nok krydser fingre for en anden vinder.

- Det er ikke et ønskescenarie for EBU, at Ukraine vinder, det er helt sikkert – for det ville afstedkomme en masse problemer, siger hun og fortsætter:

- Drømmescenariet for EBU – og nok også for dele af ukrainsk tv – er i virkeligheden nok, at Ukraine kommer i top fem. Så får ukrainerne en god portion sympati og bliver hyldet foran hele Europa, men samtidig slipper man for hovedpinen med at skulle afholde showet næste år.

Ukraine er allerede erfarne Grand Prix-værter og har huset den enorme konkurrence hele to gange før.

Begge gange, i henholdsvis 2005 og 2017, truede EBU dog med at fratage ukrainerne værtskabet grundet massive interne problemer med planlægningen.

Hvem der vinder årets Eurovision afgøres i aften, hvor den store finale løber af stablen. Showet kan ses på DRTV og DR1 fra klokken 21.