Ukrainsk minister klager over populær Netflix-serie: 'De vil gerne ændre billedet fra at være fattige og tyvagtige til at være vestlige og ordentlige'

Ministeren klager over den stereotype fremstilling af en ukrainsk karakter i serien 'Emily in Paris'.

Det bliver blandt andet kritiseret, at den ukrainske karakter Petra (th) er klædt i mindre smart tøj end de andre, og stjæler fra en butik i en scene. (Foto: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX © © 2021 Netflix)

I den populære komedieserie fra Netflix 'Emily in Paris' følger man en amerikansk kvinde, der rejser til Paris for at arbejde.

Her møder hun blandt andet den ukrainske karakter Petra, der går umoderne klædt, stjæler fra en butik og fortæller om, at hun er bange for at blive udvist af Frankrig.

Og den fremstilling huer bestemt ikke den ukrainske kulturminister, Oleksandr Tkachenko.

Han skriver ifølge BBC, at 'Emily in Paris' viser et karikeret billede af ukrainske kvinder, som er uacceptabelt og fornærmende.

Karakteren Petra (th) spilles af den ukrainske skuespiller Daria Panchenko. (Foto: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX © © 2021 Netflix)

"Er det sådan, ukrainere bliver opfattet i udlandet?" skriver Tkachenko, som også har sendt et brev til Netflix med sin kritik.

Og ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), skyldes udmeldingen fra kulturministeren, at man i Ukraine er ekstra opmærksom på, hvordan omverdenen opfatter en.

- Den ukrainske identitet er stadig under opbygning og til forhandling, og Ukraine vil gerne ændre billedet fra at være fattige og tyvagtige til at være vestlige og ordentlige, siger han.

En skør tante

Ukraine blev først en selvstændig stat efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991, og hvis man i dag går ned ad gaden, og spørger folk om, hvad de forbinder med Ukraine, så vil der ifølge Flemming Splidsboel givetvis komme mange forskellige svar, men atomulykken i Tjernobyl, krig og fattigdom vil sandsynligvis være nogle af dem.

Og det er ting, som Ukraine helst ikke vil associeres med, fordi man har et ønske om at rykke tættere på Vesten og blive en del af EU.

Derfor er det heller ikke helt lige meget, hvilket billede en birolle i en komedieserie tegner af Ukraine udadtil.

- Vi kan grine af det og synes, det er meget at gøre ud af det, men det betyder noget for Ukraine, som forsøger at komme ind i familien i det storpolitiske spil, siger Flemming Splidsboel.

- Mange ser dem måske som en lidt underlig onkel eller tante, der siger nogle lidt skøre ting, men de vil gerne være en cool slægtning, som er sjov at have med til festen. Derfor betyder det noget for dem, hvordan de bliver set af omverdenen.

Ikke første gang serien møder kritik

Det er ikke første gang, 'Emily in Paris' er blevet kritiseret for at fremstille forskellige nationaliteter stereotypt.

For eksempel er franskmændene i serien blevet fremstillet som et folkefærd, der går med baretter og er deres partnere utro, mens en engelsk karakter bruger det meste af sin tid på at gå på pub og se fodbold.

'Emily in Paris' er også blevet kritiseret for stereotype fremstillinger af andre folkefærd, ikke mindst franskmændene. (Foto: CAROLE BETHUEL/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Men når den franske eller britiske regering ikke har været ude med officiel kritik på samme måde som den ukrainske kulturminister, så skyldes det ifølge Flemming Splidsboel en bevidst taktik fra den ukrainske regering.

- Jeg vil gætte på, at man på et ret tidligt tidspunkt har sat sig for at være meget opsøgende på de her ting. Det ser man også ved de andre lande i Østeuropa, fordi de har mere på spil end for eksempel Frankrig og England, og derfor er de mere følsomme overfor den her fremstilling, siger han.