Ung designer raser over dansk modegigant: 'De har stjålet min kollektion'

Ekspert kan godt forstå, designeren føler sig stødt. Designers Remix afviser kritikken.

Den britiske designer Bradley Sharpe føler, at danske Designers Remix har plagieret hans telt-kjoler. (© Bradley Sharpe)

Den 23-årige brite Bradley Sharpe kunne tilbage i maj endelig kalde sig færdiguddannet designer.

Forud var gået måneders arbejde med hans afgangskollektion, der blandt andet inkluderer noget, der bedst kan beskrives som telt-kjoler.

Dér, hvor skørtet normalt går ud fra livet på en kjole, er der på Bradley Sharpes kreationer i stedet ofte fæstnet teltstænger.

Formen er ikke til at tage fejl af, mener han. Den er en del af hans brands identitet.

Én af Bradley Sharpes teltkjoler, der blandt andet er skabt af efterladte festivaltelte. (© Bradley Sharpe)

Derfor blev den unge designer overrasket, da han så, at det danske modemærke Designers Remix under den københavnske modeuge præsenterede en kjole, der med deres egne ord skulle vise, hvordan man kunne genanvende møbelstoffer i en modesammenhæng.

Bradley Sharpe føler derimod, Designers Remix har tyvstjålet hans afgangskollektion.

- Det er så utroligt frustrerende. Det er jo ikke, fordi jeg har lavet en trøje med trompetærmer eller blomsterprint. Jeg har lavet telt-kjoler, der er ekstraordinært nicheprægede, skriver han i en mail til dr.dk.

- Jeg påstår ikke at have opfundet teltet, men det her er en del af mit brands identitet, og det fornærmer mig, at Designers Remix bestræber sig på at vise trivielle telt-kjole-efterligninger i deres præsentation.

- Jeg synes, deres måde at kopiere mit arbejde på er dybt urimelig.

I tweetet herunder kan du se Bradley Sharpe og Designers Remix' telt-kjoler:

'Sagen er helt uberettiget'

Designers Remix afviser dog på det kraftigste Bradley Sharpes kritik overfor dr.dk.

I en mail fra pr-chef Amanda Møller Nielsen lyder det:

- Vi synes, sagen er helt uberettiget, da vores kjole overhovedet ikke er identisk med eller inspireret af noget af det, vi efterfølgende har set fra Bradley Sharpe. Vi har som tidligere nævnt ikke haft kendskab til Bradley Sharpe, før han fremsatte sine uberettigede beskyldninger.

Amanda Møller Nielsen skriver i mailen, at Designers Remix med deres kjole ville vise, hvordan man kunne genanvende møbelstoffer i en modesammenhæng ved brug af teltformen. Kim Grenaa, der er kreativ direktør hos Dansk Magazine, var ifølge Amanda Møller Nielsen stylist på præsentationen.

Kim Grenaa siger dr.dk, at Designers Remix blev inspireret til deres teltkjole ud fra en fotoserie, han lavede for Dansk Magazine i slutningen af maj.

- Jeg lavede en serie til Dansk for lang tid siden, hvor jeg lavede et telt fra Harald Nyborg om til en kjole. Dér kendte jeg ikke til Bradley Sharpes designs. Det så Charlotte Eskildsen (grundlægger af Designers Remix) og synes, det var en sjov idé. Designers Remix bruger så idéen til de her telt-installationer, forklarer han.

Han fortæller videre, at Dansk Magazines teltserie aldrig blev til noget, da den ikke "overlevede", da man layoutede bladet.

Det gjorde til gengæld Designers Remix' telt-kjole.

- Vi bliver først klar over det, da Bradley Sharpe skriver til os. Havde jeg set hans kjole, så havde jeg selvfølgelig skrevet og bedt om at låne den, lyder det fra Kim Grenaa.

Han siger, at han i kølvandet på sagen har talt direkte sammen med Bradley Sharpe.

- Jeg synes, vi fandt forståelse sammen. Jeg har med vilje ikke taget den diskussion i et åbent forum. Hvad han (Bradley Sharpe) så vil bruge sin kritik til, kan du jo selv tænke dig til. Det vil jeg ikke udtale mig om.

Bradley Sharpe har blandt andet arbejdet for mærker som Saville Row og Marc Jacobs. (© Bradley Sharpe)

Bradley Sharpe bekræfter overfor dr.dk, at Kim Grenaa har sendt ham en besked på Instagram, men holder fast i sin kritik.

Mens Kim Grenaa siger, at Dansk Magazines siden hen droppede fotoserie blev fotograferet i slutmaj, så blev Bradley Sharpes afgangskollektion - inklusive telt-kjoler - lanceret 22. maj. Designers Remix-varianten blev derimod først præsenteret i forbindelse med den københavnske modeuge i august.

- At kalde dette en tilfældighed ville svare til, at Designers Remix siger, at de slet ikke holder øje med, hvad der foregår i en modebranche, der ellers er utroligt tæt forbundet, lyder det fra Bradley Sharpe, der slutter:

- Problemet er, at nyudklækkede designere ikke har en platform, hvorfra de kan råbe højt om store mærkers plagiering. Det udnytter de.

Ekspert: 'Meget svært at lave noget totalt originalt i dag'

Lars Thøgersen, der er formand for Designrådet, vil ikke gøre sig til dommer i den spegede telt-sag, men medgiver dog:

- Jeg kan godt forstå, at Bradley Sharpe føler sig stødt. Det er meget svært at lave noget, der er totalt originalt i dag. Jeg vil dog mene, at det, Sharpe har lavet, ser temmelig originalt ud.

Lars Thøgersen understreger i samme åndedrag, at sagen ikke kan afgøres af, at han som fagkyndig ser på et par billeder og så fælder dom på det grundlag.

- Det er et stykke seriøst arbejde at skulle afgøre, om én part har plagieret en anden, og man er nødt til at undersøge sagerne grundigt.

Det er eksempelvis sket i sagerne om Ilse Jacobsens gummistøvler og Anne Blacks keramik. I juni tabte skodesigner Ilse Jacobsen nemlig en principiel sag om ophavsret i Højesteret, mens keramiker Anne Black samme måned fik erstatning i en stor kopisag mod Netto.

- Mange professionelle er i dag nødt til at indbygge en forventet omkostning i deres budgetter på at undersøge, om der er folk, der har lavet noget, der ligner det, de selv har tænkt sig at lave. Man er simpelthen nødt til at sikre sig på forhånd, forklarer Lars Thøgersen.

Bradley Sharpe (i midten) arbejder på sin kollektion. (© Bradley Sharpe)

Har du et godt råd til Bradley Sharpe og Designers Remix?

- Jeg synes, de skal tale sammen direkte. Det gør ingen af dem en tjeneste, at der nu bliver skrevet om det i offentligheden. Jeg håber, de mødes med en mægler, der kan hjælpe dem med at forlige sagen.

Facebook
Twitter