Ung forfatter vinder fornem bogpris: 'Det er vildt, at han får den så tidligt'

Den 26-årige bestsellerforfatters seneste bog, ’Man skulle nok have været der’, vinder foran 49 andre romaner.

Forfatter Thomas Korsgaard modtager bogprisen 'De Gyldne Laurbær' for afslutningen på sin trilogi om Tue, 'Man skulle nok have været der'. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Det er en fast aftale, at forfatter Thomas Korsgaard spiser frokost på sit forlag den første torsdag hver måned. Det er der sådan set ikke noget særligt i.

Men i dag måtte hans venner hos Lindhardt og Ringhof i København holde på ham lidt længere, end de plejer. Efter sin frokost blev Thomas Korsgaard nemlig overrasket med prisen De Gyldne Laurbær, der årligt uddeles af de danske boghandlere.

Boghandlerne har i år kastet deres stemmer efter i alt 50 forskellige værker, men det blev altså Thomas Korsgaards roman 'Man skulle nok have været der', der vandt afstemningen.

Romanen, der udkom sidste år, er afslutningen på forfatterens bestseller-trilogi om den unge Tue fra jyske Nørre Ørum. Triologien begyndte med debutromanen 'Hvis der skulle komme et menneske' fra 2017.

Allerede året efter diskede han op med opfølgeren, 'En dag vil vi grine af det'.

Diana Bach, der blandt andet står for DR's egen bogpris, DR Romanprisen, glæder sig over, at Thomas Korsgaard modtager boghandlernes ultimative skulderklap.

Også selvom det er imponerende tidligt i den 26-årige Thomas Korsgaards forfatterskab.

- Det er vildt, at han får den så tidligt, for hvad skal der så ske nu? Og der vil sikkert sidde en masse forfattere, som synes, at de fortjener prisen mere, men Thomas Korsgaard er bare megaflittig til at komme ud til læserne og fortælle om sine bøger, siger hun.

- Og så er det en fantastisk trilogi, han har skrevet. Den kan alle have godt af at læse – også selvom man ikke er superstærk læser i forvejen, tilføjer hun.

Thomas Korsgaard bragede ind på den danske bogscene med debuten ’Hvis der skulle komme et menneske’ i 2017. Nu har han også vundet De Gyldne Laurbær. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Sandhed eller ren fiktion?

Thomas Korsgaards debutroman fik med ét placeret ham solidt på det litterære danmarkskort og skabte samtidig debat i medierne – for var det i virkeligheden forfatterens egen opvækst i selvsamme Nørre Ørum, der blev beskrevet gennem Tue og hans dysfunktionelle familie?

Balladen startede i et interview med Politiken, hvor han fik sagt, at Tue er baseret på hans egne erfaringer. Men hans ene bror tog offenligt afstand fra bogens version af deres opvækst.

I forbindelse med udgivelsen af sin nu prisvindende tredje roman forklarede forfatteren da også, at han ikke kan omsætte sit eget liv til en bog.

- Det har jeg aldrig prøvet på. Jeg gør, hvad jeg kan for at skrive den bedst mulige roman, og dér må man gribe til forskellige ting, der kan hjælpe én. Men jeg forpligter mig ikke på virkeligheden, jeg er ikke interesseret i at transskribere virkeligheden, sagde han til dr.dk dengang.

Det ændrer dog ikke noget for Diana Bach, der har nydt forfatterens tre bøger om Tue og hans rodløshed, som hun synes kommer med noget helt særligt.

- Vi har mange forfattere, der ikke kommer fra en superrosenrød baggrund, men Thomas Korsgaard er interessant, fordi han fortæller fra et perspektiv, hvor vi ikke har ret mange forfattere i forvejen – nemlig underklassen. Så på det punkt er han en ener, siger hun.

Udover sine tre romaner om Tue har Thomas Korsgaard blandt andet også udgivet en novellesamling samt to børnebøger i samarbejde med Frida Brygmann.

Thomas Korsgaards prisvindende roman er desuden nomineret til årets DR Romanprisen. Hør ham i et nyt P1-interview her:

3:6 - Thomas Korsgaard