Ung rockmusiker fra Jylland: København var et sted man tog på skoleudflugt

Jacob Dinesen er født og opvokset i Tønder, men har aldrig været i tvivl om, at han ville flytte til Aarhus. Han har nemlig det, han kalder en kærlighedsaffære med byen.

- Mange siger, at som musiker, der er det i København, det sner. Jeg er flere gange blevet spurgt om, hvorfor jeg ikke er flyttet til København, men jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg skulle til Aarhus. Jeg har altid drømt om at bo der.

Ordene kommer fra den 21-årige musiker Jacob Dinesen.

Han har blandt andet hittet med nummeret 'Roll With Me' fra albummet 'Brace Against The Storm', som han også har fået en guldplade for. Jacob er født og opvokset i Tønder, og den sønderjyske dialekt er tydelig, når han snakker.

Men i dag bor han i Aarhus - byen, han altid har drømt om at flytte til. Den jyske hovedstad minder ham nemlig om idyl og feriestemning.

Siden han var barn, har han altid været på ferie i Aarhus i starten af sommerferien.

- Hele duften, lyden og udseendet af Aarhus har jeg ligesom altid forbundet med ferie. Og når jeg kommer hjem fra spillejobs og kører ind fra Aarhus syd og kan kigge udover hele byen... Jeg får hjertebanken hver gang, siger han.

Et romantisk billede af Aarhus

Og det er ikke fordi, han ikke er vild med København. For det er han.

- Jeg har været der rigtig meget på det seneste på grund af mit arbejde, og jeg elsker det sjællandske publikum. Det er som om, at de der ærkekøbenhavnere og så en sønderjyde som mig - vi klikker vildt godt sammen, og det føles virkelig godt, siger Jacob.

Hovedstaden kan bare ikke konkurrere med Aarhus, som Jacob har et helt specielt forhold til.

- Jeg har en kærlighedsaffære med Aarhus, plejer jeg at sige. Jeg har et eller andet romantisk billede af byen, siger han.

I januar blev Jacob Dinesen overrasket i DR's Aftenshowet med en guldplade for 10.000 solgte eksemplarer af albummet 'Brace Against The Storm'. (Foto: © Aftenshowet, dr)

Har fået øjnene op for København

For bare et par år siden, kunne det dog også tælles på én hånd, hvor mange gange Jacob havde været i København.

Den seneste tid har han besøgt både DR og TV2 til interviews i tv og radio, men inden da kendte han ikke ret meget til byen.

- Der, hvor jeg kommer fra, tog man kun til hovedstaden på ferie en gang i mellem. Og så måske på skoleudflugter. Og det er det, jeg har været i København i rigtigt, rigtigt mange år, siger han.

- Men efter min nye plade (Brace Against The Storm, red.) blev udgivet, har jeg egentlig fået øjnene op for, hvor fantastisk en by, København er, siger han.

I forhold til karrieren føler han dog ikke, han har haft behov for at bo der.

- Jeg har været suverænt heldig og har en fantastisk plademand, der bor på Djursland. Mit management har kontor midt i Aarhus, og mit band kommer fra Aarhus. Derfor har jeg ikke haft brug for at søge kontakterne i København, siger han.

Størstedelen af de danske musikere ender dog i København, tror han, men Jacob er utrolig glad for det musikmiljø, der findes i Aarhus.

- Det er som om, mange musikere er præget af det endeløse spørgsmål om, hvorfor man ikke flytter til København. Her i Aarhus har vi et sammenhold, der siger spar to. Det tror jeg også, de har i København - der er netværket jo bare noget større, siger han.

To hurtige til Jacob Dinesen:

 • Hvis du skulle bo et andet sted i Danmark, hvor ville du så bo?

 • - Jeg har boet i Odense, og den by holdt jeg også meget af. Men hvis ikke, jeg skulle bo her i Aarhus, ville jeg nok tage et smut til Aalborg og høre, hvad der sker der. Jeg kan ikke slippe Jylland og jydernes måde at være på. Den der indebrændte sarkasme og underspillede humor og hele den der underspillede måde at være på. Da jeg boede i Odense, savnede jeg jyderne. Jeg er nok meget tryghedssøgende. Jeg elsker at være ude at rejse, og jeg elsker at være ude at spille, men jeg elsker også at komme hjem. Det er den følelse, jeg har ved at bo i Aarhus. Det er nok også det, der gør, at der skal meget til for at jeg vil forlade Jylland, siger han.

 • Hvad er det værste ved at bo i Aarhus?

 • Jeg er jo sønderjyde, og efter klokken 22 i Sønderjylland er der ro. Det er der ikke her. Der larmer folk til langt ud på natten. Bilerne generer mig ikke længere, det er det der fuldemandslarm.

Fik en guldplade

Og det er da også gået derudaf for den unge musiker. I 2015 udkom hans første album 'Count The Ways', hvorfra to af numrene 'Dancing Devil' og 'Will You Stay' kom hurtigt kom i omløb i radioen.

Derefter gik det stærkt. Jacob Dinesen blev tilbudt en pladekontrakt, der blev til albummet 'Brace Against The Storm'.

I januar modtog han så for første gang en guldplade for 10.000 solgte eksemplarer af det nye album.

- Jeg vågner op hver evig eneste dag og er ydmyg og taknemmelig for, at jeg kan få lov til at stå op og lave det, jeg elsker. Jeg har aldrig haft et arbejde, jeg synes var fedt. Det har jeg nu. Men jeg er også så jysk, at jeg tager en dag ad gangen, siger han.

Han er bare 21 år, men hans stemme er flere gange blev sammenlignet med de store rockstjerner som eksempelvis Bruce Springsteen. (Foto: © Mille Borup Truelsen, dr)

Aarhus er stor, men lille

Men hvad er den største kontrast så mellem at bo i Aarhus og bo i København?

- Den største kontrast er nok de mennesker, der bor her. Der er forskel på jyder og sjællændere - aarhusianere og københavnere. Måden at snakke på og måden at være på. Og så er Aarhus jo i princippet en lille by i forhold til København. Selvom man lidt får den der storbyfølelse i Aarhus, så er den alligevel intim nok til, at den er utrolig hyggelig, siger Jacob.

Et eller andet gør Aarhus i hvert fald ved Jacob, siger han. Men han ved ikke, hvad det er.

- Det er ligesom med kærlighed. Du kan ikke sætte fingeren på, hvad det er, der er bare noget inde i dig, der rører sig. Det er sådan, jeg har det med Aarhus, og det er derfor, der aldrig nogensinde har været nogen tvivl om, at jeg skulle hertil, siger han.

 • Blå bog: Jacob Dinesen

 • Født 25. oktober 1995 i Tønder

 • Har spillet musik siden han var helt lille - først klaver og derefter guitar.

 • Første plade 'Count The Ways' (2015) blev lavet lokalt i Sønderjylland med lokal producer og lokalt band. Udsendt hos Gateway Music, hvor man ikke behøver en pladekontrakt.

 • Anden plade 'Brace Against The Storm' blev udgivet sidste år med REO Records som pladeselskab.

 • I adskillige uger var hans hit 'Roll With Me' den mest spillede sang på P4.

 • Har i foråret været på turné med sin nyeste plade i hele landet - og spillet for udsolgte sale. Stort set alle hans koncerter til efteråret er også udsolgt.

 • Man kan blandt andet opleve ham på Tønder Festival og Jelling Festival i løbet af sommeren.