Ungarsk politiker vil boykotte Coca-Cola efter homo-reklame

Angrebet skal ses i forlængelse af en stærk østeuropæisk højredrejning, mener dansk ekspert.

Coca-Cola har for første gang lanceret en reklame, hvor homoseksuelle par optræder på plakaten. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Mens Copenhagen Pride week er skudt i gang herhjemme, er stemningen mere intens i Ungarn.

Milliardvirksomheden The Coca-Cola Company lancerede for nyligt en reklame med homoseksuelle par, og det fik det ungarsk parlamentsmedlem Istvan Boldog fra det konservative regeringsparti, Fidesz, til at opfordre befolkningen til boykotte af firmaet.

Men hvorfor kan en reklame som denne bringe sindene i kog i et land som Ungarn?

Det undersøger P3's nyhedspodcast Den daglige dosis.

Stemmehøst hos konservative vælgere

Kritikken af Coca-Colas reklame skal ses i forlængelse af en stærk østeuropæisk højredrejning. Det mener Tea Sindbæk, der er lektor i Østeuropastudier ved Københavns Universitet. Ifølge hende forsøger politikerne at tale til nationalistiske vælgere.

- De er skeptiske over for Vesteuropas promovering af for meget frisind og for meget seksuel frigørelse af forskellig art, siger Tea Sindbæk.

Det ses også på andre værdispørgsmål, for eksempel abort.

- Men det er også et angreb på en god retsstat. I Ungarn ligner det undertrykkelse af alternative meninger. Der er en reel bekymring for at ytre sig i det offentlige rum.

Samtidig bliver den højreorienterede drejning mødt af massive protester i de fleste østeuropæiske lande.

- Vi ved, at der er ekstremt progressive og liberale grupper. Eksempelvis har folk i Polen gjort, hvad de kunne for at undgå indskrænkelser af deres rettigheder, siger Tea Sindbæk.

Den kommunistiske arv

Derudover er kulturen i Østeuropa stærkt præget af, at de er tidligere kommunistiske lande. Det har for det første betydet, at dén feministiske bølge, der ramte Vesteuropa i 1960´erne, ikke nåede Østeuropa med samme fart.

- Det kommunistiske styre var totalt statsstyret og formåede at undertrykke bølgen, mener Tea Sindbæk.

For det andet har kommunismen gjort det svært for progressive stemmer at komme til orde.

- Der er en skræk for venstreorienterede holdninger, fordi man jo har set det værste en venstreorienteret ideologi kan gøre. Det gør samtidigt konservative holdninger endnu mere ekstreme, siger Tea Sindbæk.

Og husk det nu: Kampen for LGBT-rettigheder er ny - også i Vesten

Tea Sindberg minder os også om, at pride og LGBT+-rettigheder er meget nyt. Også i Vesten.

- Der er en grund til, at vi har en pride i Danmark. Det er, fordi vi føler et behov for at markere den – og at vi gerne vil støtte den.

Trods den højreorienterede drejning er Tea Sindbæk optimistisk på østeuropæeres vegne.

- Jeg tror, det er nogle, der skal kæmpes for, men jeg tror bestemt, det går den rigtige vej. Vi ser det i Det Internationale Melodi Grand Prix, hvor seksualitet er meget tydeligt. For eksempel i et land som Montenegreo, der sendte en homoseksuel sanger til finalen i 2017. Så det kommer jo til at ske ligeså stille.

Facebook
Twitter