Unge rapper mod fremmedhad

Kommunalt hip hop sætter fokus på integration og had på Nørrbro. 8. klasser i hele København sætter ord på deres liv.

- Lad vær' med at dømme mig på mit ansigt, men på min hensigt - for YO! Du kender mig ik'. Folk kommer til DK og blir' assimilered'. Men for den de er, bliver de stadig ik' acceptered'.

Der bliver ikke lagt fingre i mellem, når helt unge to-sprogede elever på Nørrebro skal sætte ord på deres liv i byen. Linjerne stammer fra rap-sangen "Stop Hadet!", som eleverne fra 8.b på Blågård Skole har skrevet i fællesskab.

I alt 21 af byens 8. klasser rapper i disse dage om, hvordan livet tager sig ud i gadehøjde, når man er 14-15 år, skriver Urban.

Kommunalt hip hop

"Byens Stemmer" hedder projektet, og det er søsat af Københavns Kommune, der afholder to workshops med hver klasse, hvor to rap-eksperter hjælper børnene i gang med at skrive tekster, lærer dem at "flowe" og til sidst indspiller klassens rap til et tungt hiphop-beat.

Dykker man ned i 8.b's tekst til "Stop Hadet!", får man et indblik i et børneliv med mangel på lighed, respekt og tolerance.

- Mange er født i KBH, men tager det ikke som DK. Ik' fordi de har en religion, men fordi de' født i ghettoen. Vi vil alle ha' et frit København. Et hvor man ikke dømmes på sit navn', lyder et af versene.

Det dårlige indtryk af Nørrebro

- Der er nogle ting, der bliver nemmere at sætte ord på, når man rapper, siger Natasja Nielsen, der er klasselærer i 8.b.

Hun fortæller, at opmærksomheden på sproget har været lærerig for eleverne, der også har oversat omkvædet til både marokkansk og arabisk.

Spørger man eleverne selv, har det været vigtigt for dem at gøre op med omverdenens dårlige indtryk af Nørrebro.

- Vi vil prøve at fortælle folk, at der ikke er så slemt på Nørrebro. Vi er glade for at bo her. Det er jo her, man har alle sine venner, siger Haisam Ali på 15, der som den eneste i klassen også rapper og skriver tekster i sin fritid.

Ingen bling-bling

For ham har det været fedt at udleve sin passion med sine klassekammerater.

- Det har været en rigtig god oplevelse. Alle snakker meget mere sammen, og vi har talt meget om, hvordan teksterne skulle være, siger Haisam, for hvem det er vigtigt, at teksterne ikke bare handler om bling-bling og store biler.

- Jeg skriver om mit liv og de ting, der sker for min familie. Jeg vil gerne følge med i, hvad der sker i verden og skrive tekster, der viser, at jeg ikke kun tænker på mig selv," siger han til Urban.

"Byens Stemmer" afsluttes med en koncert, hvor alle 21 klasser optræder med deres rap på Store Vega 15. december.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk