Vandt Kronprinsparrets Sociale Pris sidste år: Pengene har givet os frihed

Sidste års vinder af Kronprinsparrets Sociale Pris, organisationen Mind Your Own Business, har fået vokseværk efter prisoverrækkelsen.

  • Direktør for Mind Your Own Business, Maria Kavita Nielsen, og to af drengene fra firmaet Smøkker på scenen sidste år. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)
  • Drengene i Smøkker har indtil videre solgt deres smykker selv, men planlægger nu at lægge salget ud til forhandlere. (Foto: Smøkker)
1 / 2

Sidste år stod Maria Kavita Nielsen, direktør i organisationen Mind Your Own Business, på scenen i Kulturværftet og fik overrakt Kronprinsparrets Sociale Pris af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary. Med prisen fulgte en check på 500.000 kroner.

For Maria Kavita Nielsen har opmærksomheden efter showet været overvældende.

- Det har været et fantastisk år. Vi kunne mærke en stor interesse, efter vi modtog prisen. Både fra virksomheder, der ønskede at være mentorvirksomheder og fra folk, der ønskede at blive frivillige i organisationen, siger Maria Kavita Nielsen.

Mind Your Own Business har som vision, at ingen drenge i udsatte boligområder i Danmark skal stå udenfor uddannelsessystemet og mangle tilknytning til det danske arbejdsmarked.

I Mind Your Own Business kan drenge starte deres egne mikrovirksomheder og få hjælp fra mentorvirksomheder.

Maria Kavita Nielsen ser det som en kæmpe anerkendelse af projektet, og mener prisen kom på et godt tidspunkt. I løbet af det sidste år har organisationen løsrevet sig fra samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp og står nu alene som et brand i sig selv. Pengene har givet friheden til at kunne prøve ting af.

-Vi oplevede, at mikrovirksomheder gerne ville mere, men at vi ikke havde ressourcer til at hjælpe dem efter opstartsforløbet. Det kan vi bakke op om nu. Vi har udvidet med en overbygning, der gør det muligt at følge drengene i længere tid.

Succes i eget tempo

Eget kontor og en kollektion udsolgt på tre uger.

Det lyder som en drøm for de fleste iværksættere, men det er ikke desto mindre sådan, det er gået for mikrovirksomheden og smykkefirmaet Smøkker med ø, der var med på scenen ved sidste års prisoverrækkelse.

Efter Mind Your Own Business modtog den Sociale Pris fik folk for alvor øjnene op for, hvad firmaet, der laver smykker kun til mænd, har at byde på. Succesen har i dag betydet, at Mahmoud, Mohammed, Yusuf, Eren og Ibrahim fra Kokkedal, der både driver virksomheden og designer smykkerne, har valgt en helt anden karrierevej.

- For to år siden ville de alle sammen være mekanikere. I dag læser de alle sammen på en gymnasial uddannelse og får gode karakterer, fortæller drengenes mentor Alexander Brun. Han mener i øvrigt, at det lange seje træk med uddannelse kun gavner deres ellers godt kørende forretning.

Drengene fra Smøkker ønsker nu at gå fra at være en forening til en virksomhed, men de må vente, til de fylder 18 år.

- De har fået succes, fordi de har taget det i deres tempo. Det er drengene, der sætter dagsordenen, fortæller Alexander Brun.

Du kan følge dette års prisoverrækkelse live på DR1 og dr.dk/tv lørdag den 8. oktober klokken 21, når værterne Kåre Quist og Stéphanie Surrugue byder velkommen fra Musikteateret i Holstebro og afslører, hvem der modtager dette årets Sociale pris, Kulturpris og de to Stjernedryspriser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter