(Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)

Var aldrig gået på Instagram i dag: Se billederne fra Lasses 'utroligt grimme' teenageår i 90'erne

Se billeder fra en ungdom, før de sociale medier kom til.

Det er fredag. Du skal ud med vennerne. Du gør lidt ekstra ud af dig selv, for du skal ikke bare ses af dine venner.

Lige så snart en tager et billede og smider det på Instagram eller Snapchat, bliver du vurderet og forhåbentlig liket af hundredvis af andre.

Men forestil dig en ungdom, før sociale medier blev en ting. Hvor du ikke blev vurderet, hvor du ikke tænkte på at vise de bedste sider frem, og hvor billeder bare var et minde til dig selv om en sjov aften.

Sådan en ungdom havde fotograf Lasse Bak Mejlvang, der er i dag er 38 år, og som var teenager i 90'erne. Dengang tog han billeder med sit filmkamera - for det var det eneste, der fandtes - og fik dem fremkaldt i en fotobutik. Der var intet formål med billederne andet end at indkapsle et øjeblik, og de endte alle i samme flyttekasse på loftet.

Men for nyligt fandt han kassen frem igen.

Kassen havde ikke været åbnet, siden han forlod teenagetiden for knap 20 år siden, og han var helt spændt og lidt nervøs, da han åbnede den igen. For uden sociale medier er minderne meget langt væk.

- Jeg husker min teenagetid som forvirrende, rodet, festlig og utrolig grim, siger Lasse Bak Mejlvang.

Og det var netop dét, han fandt i kassen; en masse fotografier på print fyldt med uperfekte og umiddelbare teenagere fra en tid uden sociale medier.

- Der var intet Photoshop eller filtre til at lave os tyndere, stærkere, brunere, lækrere. Jeg kunne ikke finde en eneste selfie, forklarer han.

Billederne i kassen var bare... ja, billeder. De havde ingen likes, ingen kommentarer, ingen delinger.

- Det var billeder uden bedømmelse. Det var på en måde befriende, som han siger.

Sådan så Lasse Bak Mejlvang ud det meste af 1995-96. Grydeklip med undercut, batik eller musiktrøje: - Jeg havde en kaotisk teenagetid som mange andre. Opture, nedture, vild forelskelse. Buen var spændt til det yderste, og alt var dramatisk. Hvis jeg oveni skulle forholde mig til et billede på sociale medier, hvor jeg optræder i en pinlig situation, som bliver liket og kommenteret - det havde været meget svært. (Foto: PRIVATFOTO © Lasse Bak Mejlvang)

Han besluttede sig for at bruge nogle af de gamle fotos til sin nye billedserie 'Teenager', der kan ses på hans hjemmeside.

- De bekræftede bare, hvordan jeg selv havde det i en tid, hvor der ikke var fokus på selviscenesættelse og jagten på likes og det næste Insta-øjeblik, forklarer han.

Herunder kan du se en fotoserie med nogle af Lasse Bak Mejlvangs teenagebilleder, der aldrig er blevet publiceret før, da sociale medier ikke fandtes i 1990'erne.

 • - Billedet er fra Hårslev Efterskole, hvor jeg gik i 1997, og hvor jeg fotograferede en hel del. Jeg tror, jeg ville have haft svært ved at holde den ægthed i mine fotografier, hvis jeg skulle have fotograferet, som de fleste unge gør i dag på Instagram. Så ville de her billeder nok være helt anderledes, og jeg ville have tænkt i stories og likes. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  1 / 11
 • - Her ses fire af mine meget tætte drenge til en af de fester, hvor en familiefar lejer et telt, og vi fik lov at feste til den lyse morgen. Det her er et klassisk festbillede - lang tid før Instagram og fotografer, der hyres til at tage billeder i nattelivet - hvor drengene går mere op i at holde festen kørende end på at posere for kameraet. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  2 / 11
 • - Selfie. Det ord eksisterede ikke i 90'erne. Blandt mine gamle billeder fandt jeg højst et par gruppebilleder taget med en selvudløser, men vi tænkte ikke over, hvor lyset faldt, og hvordan vi tog os bedst ud. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  3 / 11
 • - Only-bukser hittede, da jeg gik på efterskole, og det var i de år, hvor mange havde deres første seriøse forhold. Det her foto er jo vildt uskyldigt. Hvis det var taget i dag, og de to var blevet tagget på billedet, skulle de muligvis forholde sig til det resten af livet. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  4 / 11
 • - Vi er i 1999, og det er mig i den grimme, prikkede trøje og min ven Jesper i mine forældres lejlighed i Roskilde. De her personlige venskabsminder fortæller også om en tid, hvor fars vinylplader, akustiske guitar og fællessang var den foretrukne form for musik. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  5 / 11
 • - Jeg fremkaldte mine billeder i Merlin. Det var den fotokæde, der var billigst. 50 kroner for 36 billeder på print samt negativerne. Jeg hængte billederne op på min opslagstavle og udskiftede dem løbende, hver gang nye kom til. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  6 / 11
 • - Da vi var 18 år, var vi på en forlænget weekendtur til Prag. Tejs på billedet er nok glad for, at sociale medier ikke eksisterede, da det blev taget. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  7 / 11
 • - Det var en anden tid at være kærester på. Man skildrede ikke på samme måde som i dag med 'i et forhold'. Man lagde heller ikke 100 billeder på Instagram af sin kæreste og slettede dem, når forholdet var slut. Man delte heller aldrig sine private fotografier af sin kæreste. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  8 / 11
 • - Porno var svært at få fat i i 90’erne, og derfor blev det lidt mere en event, hvor det kunne køre i baggrunden, mens vi grinede lidt af det. Jeg postede det her billede på Instagram for en uge siden som en del af det her fotoprojekt, og det blev hurtigt fjernet af Instagram. Jeg synes, det er skræmmende, at en computer i dag bestemmer, hvad der er tilladt uden overhovedet at kigge på sammenhængen. Billedet er en del af en fortælling om noget andet, og man kan nærmest ikke se noget, mens unge piger, der lægger billeder op med bar hud og bryster, kun for at få likes, er tilladt. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  9 / 11
 • - Den her specifikke situation kan jeg faktisk ikke huske, men jeg kan se, det er minder fra folkeskolen. Noget af det mest fantastiske ved at skyde billeder med film var ventetiden, til du fik dem fremkaldt. Tit havde du glemt, hvad du fotograferede og var spændt, når du skulle hente dine prints. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  10 / 11
 • - Det her er Anders, min første ven fra folkeskolen. Vi voksede op og blev teenagere sammen i grunge-tiden, hvor vi hørte Nirvana og Pearl Jam og gik i brugte militærstøvler. Billedet kunne på mange måder være skudt i går, da moden lige nu minder meget om starten af 90'erne. Og så alligevel ikke, for det hele var lidt mere usoigneret, grimt og mindre poserende og fake end i dag. Idolerne var jo mere Kurt Cobain og ikke Kim Kardashian. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © Lasse Bak Mejlvang)
  11 / 11

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter