Eurovision-stjerne vasker hænder og synger om Meghan Markles hår - men der er mening med 'galskaben'

Serbiens bidrag ved årets Eurovision gemmer på et dybere, skjult budskab.

Serbiske Konstrakta sang sig torsdag videre fra årets anden Eurovision-semifinale. (Foto: Nathan Reinds © EBU)

Der bliver sjældent sparet på noget, når Eurovision ruller over skærmen. Gennem årene har alt fra polske malkepiger, russiske bedstemødre og mænd i hamsterhjul gjort deres entré på Eurovision-scenen.

Men da Serbien torsdag aften gik på scenen ved årets anden Eurovision-semifinale, havde de medbragt en noget mere underspillet rekvisit: en vaskebalje, en håndsæbe og et håndklæde.

Med vaskebaljen i skødet sang kunstneren Konstrakta sig gennem det serbiske bidrag 'In corpore sano', mens hun vaskede og tørrede hænder. En optræden, der nok har udløst et løftet øjenbryn eller to hjemme i stuerne, men som faktisk gemmer på et alvorligt og seriøst budskab.

Sangen, der torsdag kvalificerede sig videre til lørdagens store Eurovision-finale, er nemlig en kritik af samfundet, som Konstrakta mener er alt for fokuseret på sundhed – koste hvad det vil.

- Vi lever i et samfund, hvor sundhed anses som det allervigtigste og er blevet noget, vi bruger enorme summer på. Vores sundhed bliver italesat som noget, vi selv har fuld kontrol over, hvis vi bare gør de rigtige ting, køber de rigtige produkter, følger de seneste trends og så videre. Vi skal være sunde, og det skaber et pres, der efterlader os i frygt, har Konstrakta fortalt til det serbiske medie Nova.

Se den serbiske optræden her:

Trods seancen på scenen, der til forveksling kan ligne en kampagne for Sundhedsstyrelsens hygiejneråd, har Konstrakta dog afvist, at sangen handler om coronavirus.

- Problemerne i forhold til vores forhold til sundhedsvæsenet var allerede noget, jeg tænkte over, men corona har blot understreget, hvordan sundhed er en topprioritet for os, forklarer Konstrakta til mediet Balcani Caucaso.

Konstrakta og hendes vaskebalje på scenen ved årets Eurovision, der afholdes i Torino i Italien. (Foto: 10070 Jessica Gow/TT © Ritzau Scanpix)

Synger om Meghan Markles hår

Titlen på det serbiske Eurovision-birdrag,'In corpore sano', er latin og betyder "En sund krop", mens resten af sangen fremføres på modersmålet serbisk. To ord har dog nok alligevel fået selv de mindst sprogkyndige tv-seere til at spidse ører.

I første vers nævner Konstrakta nemlig den tidligere Hollywood-skuespiller Meghan Markle, der i 2018 blev gift med den britiske prins Harry. "Hvad er hemmeligheden bag Meghan Markles hår? Jeg tror, det handler om masser af fugt", synger Konstrakta på serbisk i sangens indledning.

- Det handler ikke specifikt om Meghan, men hun er en del af det, jeg sætter fokus på. Der ligger rent faktisk artikler på nettet om hemmeligheden bag hendes sunde hår, men læser du dem, står der nærmest ingenting, har Konstrakta forklaret til Balcani Caucaso.

- Så det handler ikke om Meghan, men medierne, der er fulde af artikler, der lover sundhed og velvære, hvis vi bare følger nogle særlige tricks og køber, hvad de tilbyder os.

På det serbiske Eurovision-bidrag bliver der sat spørgsmål ved hemmeligheden bag Meghan Markle flotte lokker, men svaret kender vi faktisk allerede. Sidste år forklarede hertugindens frisør George Northwood nemlig til The Telegraph, at Megan Markles holder sit hår sundt ved at blive klippet ofte, aldrig bruge glattejern og style det så naturligt som muligt. (Foto: CAITLIN OCHS © Ritzau Scanpix)

I sangen synger Konstrakta, der virkeligheden hedder Ana Duric, om forskellige fysiske symptomer, og hvad de mon kan betyde: Rande under øjnene kan være tegn på leverproblemer, og måske de sprukne læber er tegn på problemer med milten?

Linjerne har flere tolket som en kommentar til, hvordan vi i jagten på den sunde krop, glemmer at holde øje med de lidelser, der ikke giver os fysiske symptomer: problemer med mentalt helbred.

Andre læser sangens omkvæd, der indeholder linjen "kunstneren skal være sund", som en kritik af det serbiske sundhedssystem.

Her er det nemlig arbejdsgiverens ansvar at tegne en sundhedsforsikring for sine ansatte – et problem for selvstændige musikere som Konstrakta, der ikke har en arbejdsgiver til at betale forsikringen.

- Min personlige historie er ikke vigtig, men det er korrekt, at jeg ikke har en sygeforsikring, fordi staten ikke tilbyder den til kunstnere. På den måde er vi usynlige, og jeg undrer mig over, hvem der skal passe på mig, forklarer Konstrakta til Balcani Caucaso.

- Vi betaler af egen lomme, fordi det nationale sundhedssystem er så mangelfuldt, og det gør sundhed mere og mere dyrt og utilgængeligt. Det er ikke alle, der har råd til det.

Kan overraske med topplacering

Noget tyder på, at Konstraktas budskab har fanget de europæiske tv-seere.

Forud for lørdagens finale ligger Serbien nemlig godt til hos bookmakerne, hvor nogle i skrivende stund sågar spår landet en sjetteplads i finalen.

Og spørger man Simon Falk, der er stor Eurovision-fan og selv har overværet årets shows live i Torino, så skal Konstrakta og hendes vaskebalje også nok klare sig godt på lørdag.

- Jeg tror ikke, den kan vinde, for den er trods alt for mærkelig. Men den kan godt være en overraskelse i top ti. Det der med klappet i sangen - at have en enkelt ting, som folk husker - det virker bare, og det tror jeg også, det kommer til på lørdag, siger Simon Folk, der også er journalist hos fanmediet Good Evening Europe.

- Konstrakta sælger sin pakke rigtig godt, og i salen til semifinalen kunne man mærke, at folk virkelig var på, så en top ti-placering er indenfor rækkevidde, tilføjer han.

Serbien og Konstrakta får dog kamp til stregen. Rapgruppen Kalush Ochestra fra Ukraine er fortsat den stenklare favorit til at vinde årets konkurrence, mens også Italien, Sverige og Storbritannien spås gode chancer.

Hvem der løber med trofæet afgøres lørdag, hvor finalen kan ses live på DR1 og i DRTV fra klokken 21.

Konstrakta er 43 år og startede sin musikkarriere i 1997. Hun er blevet kaldet én af Serbiens mest indflydelsesrige musikere. (Foto: Nathan Reinds © EBU)